ΑΘΗΝΑ
19:15
|
26.04.2024
«Ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση. Φοβάμαι ότι ο Πούτιν δεν μπορεί και δεν θέλει να έχει αυτή τη συνάντηση αυτή τη στιγμή», είπε ο Ποντίφικας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πάπας Φραγκίσκος δηλώνει σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, ότι ζήτησε να έχει συνάντηση στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για να προσπαθήσει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση.

Ο Ποντίφικας, ο οποίος πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου επίσκεψη στη ρωσική πρεσβεία όταν άρχισε ο πόλεμος, αποκάλυψε στην ιταλική εφημερίδα ότι, 20 ημέρες μετά την έναρξη των εχθροπαξιών, ζήτησε από τον αναπληρωτή του Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν να μεταφέρει το μήνυμα ότι ήταν έτοιμος να πάει στη Μόσχα.

«Ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση και εξακολουθούμε να πιέζουμε για αυτήν, αν και φοβάμαι ότι ο Πούτιν δεν μπορεί και δεν θέλει να έχει αυτή τη συνάντηση αυτή τη στιγμή», είπε ο Ποντίφικας.

Ο Πάπας είπε ότι η επίσκεψη στη Μόσχα θα πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι του Κίεβου, όπου έχει προσκληθεί από τους Ουκρανούς. «Πρέπει να συναντήσω πρώτα τον Πούτιν. Τι να κάνω; Ό,τι μπορώ κάνω. Αν μόνο ο Πούτιν ανοίξει την πόρτα…», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.

Όπως υπογραμμίζει το άρθρο, η ανησυχία του Πάπα Φραγκίσκου είναι ότι ο Πούτιν, προς το παρόν, δεν θα σταματήσει τις εχθροπραξίες. Ο Ποντίφικας αναλύει τους λόγους του πολέμου στην Ουκρανία, και λέει χαρακτηριστικά πως ίσως «το γαύγισμα του ΝΑΤΟ στην πόρτα της Ρωσίας» να έσπρωξε τον Πούτιν σε «έναν θυμό που δεν ξέρω αν προκλήθηκε, αλλά ίσως να διευκολύνθηκε, ναι».

Ο Πάπας επιβεβαίωσε επίσης ότι ακύρωσε τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλο, που είχε προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου στην Ιερουσαλήμ. Ο Κύριλλος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, μια στάση που επέκρινε ο Φραγκίσκος. «Ο Πατριάρχης δεν μπορεί να γίνει το παπαδοπαίδι του Πούτιν», αναφέρει στη συνέντευξή του ο Ποντίφικας.

Ο Φραγκίσκος ανέφερε επίσης ότι είναι «απαισιόδοξος» για τις ειρηνευτικές προοπτικές, παρότι, όπως είπε, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος τον συνάντησε στη Ρώμη τον περασμένο μήνα  του ανέφερε «ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις εχθροπραξίες στις 9 Μαΐου, μια συμβολική ημερομηνία που σηματοδοτεί τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας».

«Δεν υπάρχει αρκετή βούληση για ειρήνη. Ο πόλεμος είναι τρομερός και πρέπει να το πούμε δυνατά», είπε ο Πάπας.

Με πληροφορίες από Reuters, Anadolu Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα