Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν την πείνα αυξήθηκε στα 193 εκατομμύρια πέρυσι, καθώς οι συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και η οικονομική κρίση κατέστρεψαν τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Την ώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει λιμό, ο FAO αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του ότι σχεδόν 40 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι ωθήθηκαν σε «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» το 2021.
Τα Ηνωμένα Έθνη ορίζουν ως «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» όταν η αδυναμία ενός ατόμου να καταναλώσει επαρκή τροφή θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή ή τη διαβίωση του. «Πρόκειται για πείνα που απειλεί να μετεξελιχθεί σε λιμό και να προκαλέσει εκτεταμένους θανάτους», αναφέρει ο FAO.
Ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς από τη δημοσίευση της πρώτης έκθεσης από τον FAO, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016.
Η αύξηση το 2021 οφείλεται σε έναν «τοξικό τριπλό συνδυασμό συγκρούσεων, ακραίων καιρικών συνθηκών και οικονομικών σοκ», με ανθρώπους να επηρεάζονται σε 53 χώρες, αναφέρει ο FAO.
Αν και η έκθεση δεν λαμβάνει υπόψη τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο FAO εκτιμά ότι ο πόλεμος «θα έχει τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις στις χώρες που πλήττονται από την επισιτιστική κρίση και σε εκείνες που βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού».
«Ο πόλεμος έχει ήδη αναδείξει τη διασυνδεδεμένη φύση και την ευθραυστότητα των παγκόσμιων συστημάτων τροφίμων», αναφέρει ο FAO προσθέτοντας ότι καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν σημαντικούς εξαγωγείς βασικών γεωργικών προϊόντων, από σιτάρι και ηλιέλαιο μέχρι λιπάσματα, η σύγκρουση οδήγησε τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σε υψηλό όλων των εποχών, τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι προοπτικές για τις χώρες που μάχονται ήδη με μεγάλες επισιτιστικές κρίσεις είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες καθώς στην πλειοψηφία τους, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στη Σομαλία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και τη Μαγαδασκάρη, εξαρτώνται πλήρως για τις εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
«Σήμερα, εάν δεν γίνουν περισσότερα για τη στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων, η κλίμακα της καταστροφής από την άποψη της πείνας και των χαμένων μέσων διαβίωσης θα είναι φρικτή», αναφέρει η έκθεση και μιλά για την ανάγκη επείγουσας ανθρωπιστικής δράσης σε μαζική κλίμακα.
Το 2021, σύμφωνα με την έκθεση οι συγκρούσεις και η ανασφάλεια ήταν ο κύριος μοχλός της οξείας πείνας σε 24 χώρες, επηρεάζοντας 139 εκατομμύρια ανθρώπους .Οικονομικά «σοκ», που επιδεινώθηκαν από τις επιπτώσεις της πανδημίαςd, έπληξαν 30,2 εκατομμύρια ανθρώπους σε 21 χώρες, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν ο κύριος παράγοντας οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας για 23,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε οκτώ αφρικανικές χώρες.
Τέλος ο Οργανισμός εκτιμά ότι απαιτούνται 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να σταθεροποιηθεί και να αυξηθεί η τοπική παραγωγή τροφίμων σε περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς ξεκινά η περίοδος φύτευσης.
Πηγή: AFP