ΑΘΗΝΑ
11:31
|
26.04.2024
Ενστάσεις από την ηγεσία Όρμπαν παρά το γεγονός ότι η Βουδαπέστη και η Μπρατισλάβα θα εξαιρεθούν από το εμπάργκο μέχρι το 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα σταδιακό αλλά ολοκληρωτικό εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν. «Δεν βλέπουμε κανένα σχέδιο για τη μεταβατική περίοδο, καμία εγγύηση για την ενεργειακή μας ασφάλεια», δήλωσε ο Ζόλταν Κόβατς σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο Bloomberg.

Ωστόσο, ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι προκειμένου να πεισθούν οι επιφυλακτικές χώρες να μην ασκήσουν βέτο στην πρόταση της Κομισιόν, οι Βρυξέλλες πρότειναν στην Ουγγαρία και στη Σλοβακία μια μεγαλύτερη περίοδο για την εφαρμογή του εμπάργκο. Βουδαπέστη και Μπρατισλάβα θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό έως τα τέλη του 2023 βάσει υφιστάμενων συμβολαίων.  

Προβληματισμένη και η Τσεχία με τον υπουργό Βιομηχανίας, Γιόζεφ Σικέλα, να διαμαρτύρεται για έλλειψη συστήματος επιμερισμού βαρών. «Η πρόταση δεν περιλαμβάνει… τον τρόπο με τον οποίο θα επιμερισθεί το βάρος, που σημαίνει με ποιον τρόπο θα μοιρασθεί δίκαια, και μία πρόταση για κοινές προμήθειες και κοινή διανομή», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός στο Reuters. «Ακόμη τη μελετούμε, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει πρόβλημα», πρόσθεσε.

Η Κομισιόν πρότεινε σήμερα να απαγορευθούν οι εισαγωγές ρωσικού αργού εντός έξι μηνών καθώς και των προϊόντων διύλισης έως τα τέλη του έτους. Εντός της ημέρας συνεδριάζουν οι «27» της ΕΕ για την έγκριση του έκτου πακέτου εναντίον της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα