ΑΘΗΝΑ
10:03
|
06.07.2022
Ο Γερμανός Καγκελάριος απαίτησε από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων όπως η Σερβία να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε απόψε πως η κυβέρνησή του είναι «ρητά προσηλωμένη» στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Μόνο που τα ίδια έλεγε για χρόνια και η προκάτοχός του Άγγελα Μέρκελ…

Ωστόσο ο Σολτς δεν έκανε τυχαία, ούτε από συνήθεια την παραπάνω δήλωση περί «ρητής προσήλωσης» στην «προοπτική» ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ καθώς στην πραγματικότητα χρησιμοποίησε αυτό το πρόσχημα για να ζητήσει ένα αντάλλαγμα: Να συνταχθούν οι εν λόγω χώρες με την ΕΕ και τους εταίρους της σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δηλαδή να ασκήσουν κυρώσεις στη Ρωσία ενάντια στα συμφέροντά τους, όπως τουλάχιστον, συμβαίνει στην περίπτωση της Σερβίας

Scholz bi trebao Vučićevu remetilačku politiku svesti u 'razumne okvire' | Aleksandar  Vučić | Al Jazeera

Έτσι, μετά την … «ρητή προσήλωση» στην «προοπτική» των δυτικοβαλκανικών χωρών στην ΕΕ, ο Σολτς μπήκε χωρίς άλλες περιστροφές στο «ζουμί της υπόθεσης». Όπως είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε από κοινού με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς:

«Η Γερμανία υποστηρίζει πρακτικά τη διαδικασία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, με συμβουλές και χρηματοδότηση συγκεκριμένων προγραμμάτων». Στη συνέχεια ζήτησε από το Βελιγράδι να συνεχίσει τη «μεταρρυθμιστική πρόοδο», ειδικά στους τομείς του Κράτους Δικαίου, της ελευθερίας των ΜΜΕ και της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ισχυρίστηκε δε ότι αποτελεί σημαντικό ζήτημα οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να συνταχθούν με την ΕΕ στη δύσκολη κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία και να υπερασπιστούν τις κοινές τους αξίες. Ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ έχει καταγράψει το γεγονός ότι το Βελιγράδι στήριξε πολύ ξεκάθαρα την στάση της ΕΕ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στο επίκεντρο ο «διάλογος» Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου

Κεντρικό θέμα των συνομιλιών με τον Σέρβο πρόεδρο, όπως και νωρίτερα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου ’Άλμπιν Κούρτι, ήταν ο διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινα που έχει παγώσει, στην ουσία, εδώ και καιρό.

«Όλες οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, πρέπει να τηρηθούν. Οι μονομερείς ενέργειες και η πολεμική ρητορική δεν βοηθούν. Ειδικά σε περιόδους σαν αυτή, όταν εξελίσσεται ένας βάναυσος πόλεμος στην άμεση γειτονιά μας, είναι κεντρικής σημασίας η σταδιακή επίλυση της διένεξης μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε ο Όλαφ Σολτς.

Ο Σέρβος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Γερμανό καγκελάριο ότι η Σερβία δεν θα είναι η αιτία κανενός προβλήματος, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στην κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, αναφέροντας:

«Δεν νομίζω ότι φταίει μόνο η μία πλευρά για τα προβλήματα στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, αλλά υποσχέθηκα στον Όλαφ Σολτς ότι η Σερβία δεν θα είναι η αιτία κανενός προβλήματος και από αυτήν την άποψη, τα Δυτικά Βαλκάνια θα έχουν ειρήνη και σταθερότητα».

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι ο Σολτς ήταν πολύ σαφής σε ό,τι αφορά τις απόψεις του για τη Σερβία και τις προσδοκίες από αυτή, διευκρινίζοντας:. «Η Σερβία έχει διαφορετική άποψη για το Κόσοβο και για αυτό έχουμε πολλά άλλα προβλήματα… Θα κάνουμε το παν προκειμένου να φθάσουμε σε συμβιβαστική λύση».

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς υπενθύμισε ακόμη ότι η Σερβία ζούσε με κυρώσεις για μια ολόκληρη δεκαετία και για αυτό το Βελιγράδι τηρεί διαφορετική στάση σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Κατανοήσαμε το μήνυμα της Γερμανίας και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Σερβία έχει επιλέξει να βρίσκεται στον δρόμο για την Ευρώπη. Η σερβική ηγεσία θα στηρίξει αυτόν τον δρόμο», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στην Handelsblatt, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επανέλαβε εμφατικά ότι η χώρα του καταδίκασε τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, προσθέτοντας:  «Ήταν έκπληξη για πολλούς το γεγονός ότι είπαμε ξεκάθαρα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Πρόσθεσε παράλληλα ότι στη Μόσχα δεν εντυπωσιάζεται κανείς από το αν η Σερβία θα συμμετάσχει ή όχι στις κυρώσεις. Το Βελιγράδι δεν επιθυμεί πλήρη ρήξη με τη Ρωσία, αλλά η χώρα δεν είναι «ούτε βαποράκι ούτε μαριονέτα» της Ρωσίας, τόνισε και σημείωσε ότι η χώρα του εξακολουθεί να βασίζεται στη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης. «Η Σερβία βρίσκεται σαφώς στον δρόμο της ΕΕ» διαβεβαίωσε ο Βούτσιτς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ή θα φύγει αυτός ή εγώ! Ο Λάρι πήρε θέση

Στρατηγική η αμυντική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ

Απομακρύνεται από το πόστο του πρέσβη της Ουκρανίας στη Γερμανία ο Μέλνικ

Υπό κατάρρευση η κυβέρνηση Τζόνσον λένε οι Εργατικοί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα