ΑΘΗΝΑ
10:38
|
19.04.2024
Έσβησαν τα περσινά χαμόγελα από τα πρόσωπα των ανώτατων ιεραρχών του Χριστιανισμού. Αφορμή έδωσε ο χαρακτηρισμός «παπαδοπαίδι» του Κρεμλίνου από τον Πάπα στον Πατριάρχη Κύριλλο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επέκρινε σήμερα τον Πάπα Φραγκίσκο για ορισμένες αναφορές του στην συνέντευξη που έδωσε χτες στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera.

Αφορμή για την αντίδραση του ρωσικού ορθόδοξου πατριαρχείου έδωσε η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου που κάλεσε τον Πατριάρχη Κύριλλο να μην γίνει το «παπαδοπαίδι» του Κρεμλίνου. Το Πατριαρχείο Μόσχας επέστησε την προσοχή στο Βατικανό ότι τέτοιου είδους δηλώσεις μπορεί να πλήξουν τον διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών.

Ειδικότερα, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε ότι είναι «θλιβερό» το γεγονός ότι ενάμιση μήνα μετά την απευθείας συζήτηση που είχαν ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Πατριάρχη Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, να υιοθετήσει ο Πάπας υιοθέτησε ένα τέτοιο ύφος.

«Ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε ένα λάθος ύφος για να μεταφέρει το περιεχόμενο της συνομιλίας τους», ανακοίνωσε το Πατριαρχείο της Μόσχας, αν και δεν αναφέρθηκε αναλυτικά στην δήλωση που περιείχε την λέξη «παπαδοπαίδι».

Ρωσία: «Σχίσμα» του Πάπα με τη Μόσχα - Αποκάλεσε τον Κύριλλο «παπαδοπαίδι  του Πούτιν» - AgrinioPress

«Παρόμοιες δηλώσεις είναι απίθανο να συνεισφέρουν στην καθιέρωση ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που είναι εξαιρετικά αναγκαίος στην παρούσα χρονική περίοδο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο 75χρονος Κύριλλος, στενός σύμμαχος του Πούτιν, βλέπει τον πόλεμο ως προπύργιο απέναντι σε μια Δύση την οποία θεωρεί παρακμιακή.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η μεγαλύτερη των εκκλησιών στην Ανατολική Χριστιανική κοινότητα, που διαμορφώθηκε μετά το Μεγάλο Σχίσμα του 1054, το οποίο σηματοδότησε την διάσπασή της με τον Χριστιανισμό της Δύσης. Σήμερα έχει στις τάξεις της περίπου 100 εκατομμύρια πιστούς εντός της Ρωσίας και περισσότερους εκτός.

Η Ουκρανία έχει περίπου 30 εκατομμύρια Ορθοδόξους, ενώ είναι χωρισμένη στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που τελεί υπό το Πατριαρχείο της Μόσχας και σε δύο άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, η μία εκ των οποίων είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας που είναι αυτοκέφαλη.

Το Κρεμλίνο κλείνει την πόρτα στον Πάπα

Ο 85χρονος Πάπας Φραγκίσκος είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν στην Μόσχα για το θέμα της Ουκρανίας αλλά το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπήρξε κάποια συμφωνία επί του θέματος.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας ανακοίνωσε ότι ο Κύριλλος είχε πει στον Πάπα Φραγκίσκο στις 16 Μαρτίου ότι τα δυτικά Μέσα Ενημέρωσης απέτυχαν να παρουσιάσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, κάτι που συνιστά ένα παράπονο που διατυπώνουν συχνά οι Ρώσοι. Ο Κύριλλος έχει δηλώσει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2014, όταν διαδηλώσεις ανέτρεψαν τον φιλορώσο πρόεδρο, μιλώντας για διώξεις όπως είχε πει των ρωσοφώνων στην ουκρανική πόλη-λιμάνι, Οδησσό, κάτι που η Ουκρανία αρνείται.

Ο Κύριλλος εξέφρασε επίσης την θλίψη του για τη σύγκρουση στην Ουκρανία λέγοντας:.

«Φυσικά, η κατάσταση αυτή μου προκαλεί μεγάλο πόνο. Το ποίμνιό μου βρίσκεται και στις δύο πλευρές της αντιπαράθεσης, είναι κυρίως ορθόδοξοι…Πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ειρήνευση εκείνων που πολεμούν με μοναδικό στόχο την επίτευξη της εδραίωσης της ειρήνης και της δικαιοσύνης;».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα