ΑΘΗΝΑ
04:32
|
27.04.2024
Η Λιθουανία έχει εντείνει τις πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση τις τελευταίες εβδομάδες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο, το έκτο κατά σειρά, πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε πριν από το λίγο από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, κυρώσεις στην τράπεζα Sberbank μαζί με άλλες δύο άλλες ρωσικές τράπεζες και σε τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς που κατηγορούνται για παραπληροφόρηση γύρω από τον πόλεμο της Ουκρανίας. 

Ωστόσο, οι κυρώσεις της ΕΕ ενδέχεται να στραφούν και εναντίον του επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.  «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή κυρώσεων στον αρχηγό της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλο, στο τελευταίο κύμα οικονομικών μέτρων κατά της Ρωσίας που περιλαμβάνει επίσης σταδιακή απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου», αναφέρεται σε έγγραφο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, AFP. Ο πατριάρχης Κύριλλος, «ένας επί μακρόν σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει γίνει ένας από τους κυρίαρχους υποστηρικτές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», αναφέρει το έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα το AFP.

Ο νέος κατάλογος, ο οποίος πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τις χώρες μέλη, περιλαμβάνει 58 πρόσωπα, ανάμεσά τους πολλούς ρώσους στρατιωτικούς αλλά και τη σύζυγο, την κόρη και έναν γιό του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Σε αυτόν περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor, ο Αντρέι Λίποφ. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισόδου σε χώρες της ΕΕ και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων. Πάνω από χίλια πρόσωπα έχουν ήδη ενταχθεί στην ευρωπαϊκή «μαύρη λίστα».

Το Politico γράφει ότι το τελευταίο διάστημα η Λιθουανία έχει επανειλημμένα ζητήσει από τις Βρυξέλλες να επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον του Πατριάρχη Κύριλλου, στενού συνεργάτη του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με το Politico ο Πατριάρχης Μόσχας φέρεται να έχει χαρακτηρίσει τον πρόεδρο της Ρωσίας ως ένα «θρησκευτικό θαύμα». Στο μεταξύ ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπας Φραγκίσκος Α΄, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες Τρίτη με τον αρχηγό της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας φέρεται να του ζήτησε να πάψει να είναι το «παπαδοπαίδι» του Πούτιν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πασχαλινή έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα