ΑΘΗΝΑ
03:35
|
26.04.2024
Λίγα βήματα από μια συμφωνία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λίγο περισσότερο από έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας ακολούθησε τα βήματα των Πρασίνων και εντάχθηκε σε μια συμμαχία με επικεφαλής το αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα La France Insoumise του  Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές που σημαδεύτηκε από αμοιβαίες επιθέσεις και μομφές με τους συντρόφους τους από το La France insoumise, οι κομμουνιστές επέλεξαν τελικά να συμμετάσχουν σε αυτή τη συμμαχία, η οποία χαρακτηρίζεται ως «ιστορική» από τους υποστηρικτές του Μελανσόν.

Στον πρώτο γύρο των πρόσφατων προεδρικών εκλογών ο κομμουνιστής υποψήφιος Φαμπιέν Ρουσέλ έλαβε 2,28% των ψήφων, ενώ ο Ζαν- Λικ Μελανσόν 21,95% στον πρώτο γύρο.

Αφού επικυρώθηκε από την εθνική εκτελεστική επιτροπή του κόμματος, το σχέδιο συνεργασίας επισημοποιήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο.

«Μαζί, ας γράψουμε ιστορία κερδίζοντας αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο ηγέτης των Κομμουνιστών Φαμπιέν Ρουσέλ στο Twitter κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην 3η Μάη του 1936 όταν το Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές

Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψαν οι οικολόγοι, το σχέδιο των κομμουνιστών και του κόμματος του Μελανσόν περιλαμβάνει άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.400 ευρώ,  συνταξιοδότηση στα 60 έτη καθώς και πάγωμα των τιμών στα βασικά αγαθά.

Θα προωθήσουν επίσης την επανεθνικοποίηση ορισμένων δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών, καθώς και μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης, με την επαναφορά του φόρου πλούτου, την υψηλότερη φορολόγηση του κεφαλαίου και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Αναφέρεται επίσης η εγκαθίδρυση μιας «6ης Δημοκρατίας» και η «ανυπακοή στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ερχόταν σε αντίθεση με την εφαρμογή» του προγράμματος.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι οι δύο πλευρές μοιράζονται «κοινούς στόχους πολιτικής που θα αποτελέσουν τη βάση για μια κοινή κυβερνητική πλατφόρμα με εκατοντάδες προτάσεις». Στη δήλωση παρ’ όλα αυτά, δεν γίνεται καμία αναφορά στην πυρηνική ενέργεια, ένα από τα θέματα στα οποία ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και ο κομμουνιστής ηγέτης Φαμπιέν Ρουσέλ είχαν αντίθετες θέσεις κατά τις προεδρικές εκλογές. 

Σοσιαλιστές: «Λίγα βήματα πριν από μια ιστορική συμφωνία»

Από την πλευρά του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) βρίσκεται «λίγα βήματα πριν από μια ιστορική συμφωνία» με την La France insoumise, δήλωσε στο Europe 1 ο επικεφαλής διαπραγματευτής του κόμματος Πιερ Ζουβέ.

Ο Ζουβέ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ακόμη ορισμένες ρυθμίσεις» που πρέπει να διαπραγματευτούν πριν από τη σύναψη μιας συμφωνίας.

Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, ο πρώην σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε ότι μια συμμαχία μεταξύ των αριστερών κομμάτων της Γαλλίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Σε μια ανάρτηση που δημοσιεύθηκε στη σελίδα του στο Facebook το απόγευμα της Τρίτης, ο πρώην πρωθυπουργός του Φρανσουά Ολάντ, Μπερνάρ Καζνέβ, απείλησε ότι θα εγκαταλείψει το Σοσιαλιστικό Κόμμα αν επιτευχθεί συμφωνία με την La France insoumise.

«Στην πολιτική, το να ξέρεις ποιος είσαι και τι θέλεις σημαίνει επίσης να έχεις μια σαφή ιδέα για το τι δεν είσαι και τι δεν θα συμφωνήσεις ποτέ να γίνεις», έγραψε.

Με πληροφορίες από Le Monde, Euractiv

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα