ΑΘΗΝΑ
13:37
|
25.04.2024
Η μυστική συνάντηση του διευθυντή της CIA πριν μερικές βδομάδες στην Τζέντα έγινε και στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας μετέβη πριν μερικές βδομάδες ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς σε μία προσπάθεια να μειώσει τις εντάσεις στις διμερείς σχέσεις ώστε να εξασφαλιστεί η συμβολή του Ριάντ και του μοναρχικού οίκου των Σαλμάν αν όχι στα μέτρα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Ρωσίας, τουλάχιστον στην κατεύθυνση της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου ώστε να πέσουν κατά τι οι τιμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal ο διευθυντής της CIA βρέθηκε στα μέσα Απρίλη στην Τζέντα συναντώντας τον πανίσχυρο πρίγκηπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας έχοντας μαζί τους «καλές συζητήσεις».

Κατά πληροφορίες επί τάπητος τέθηκαν (από αμερικανικής πλευράς) το αίτημα για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ, οι «παγωμένες» διαπραγματεύσεις για την επαναφορά της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει από τον Μάρτιο του 2015 η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη μαζί με συμμάχους της.

Ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται πως δεν είναι τόσο εύκολα, ούτε τόσο απλά όσο θα ήθελαν οι ΗΠΑ. Οι Σαουδάραβες δεν ξεχνούν (και το υπενθυμίζουν δημοσίως με την κάθε αφορμή) πως ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δημοσιοποίησαν έκθεση με την οποία επέρριπταν ξεκάθαρα ευθύνες για την σφαγή του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβρη του 2018 στο σαουδαραβικό προξενείο στον πρίγκηπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Επίσης στην ίδια έκθεση οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας κατηγορούνταν για κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δεν είμαστε παιδιά να μας δίνουν μαστίγιο και καρότο!»

Πριν λίγες μέρες ο πρώην επικεφαλής των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών Πρίγκηπας Τούρκι αλ Φαϊσάλ σε συνέντευξή του στο Arab News αναφέρθηκε στο «χαμηλό» (όπως το χαρακτήρισε) επίπεδο των σχέσεων ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας. Θυμήθηκε δε την έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που είχε κυκλοφορήσει τον Φλεβάρη του 2021 τονίζοντας πως τότε η νέα κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει πως «θα μετατρέψει σε κράτος παρία» τη Σαουδική Αραβία με αφορμή την υπόθεση Κασόγκι και την Υεμένη και πως δεν πρόκειται να συναντήσει κυβερνητικός αξιωματούχος τον πρίγκηπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν…

Ο Πρίγκηπας Τούρκι αλ Φαϊσάλ ανέφερε και πρόσφατο άρθρο τους την εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Σαουδάραβες και Αμερικανοί θα έπρεπε να γελάνε μαζί και όχι να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον».

Επέρριψε ευθύνες για την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου «καθαρά σε αποφάσεις» των ΗΠΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι επέλεξε «να κόψει τις σχέσεις με την βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και να μειώσει την παραγωγή υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ και όπως ξέρουμε οι ΗΠΑ τα τελευταία λίγα χρόνια είναι πρώτες παγκοσμίως στην παραγωγή υδρογονανθράκων».

Επανέλαβε επίσης με νόημα: «Δεν θέλουμε το πετρέλαιο να γίνει όργανο ή λόγος αστάθειας στις τιμές όπως είδαμε στο παρελθόν. Γι’ αυτό και το σαουδαραβικό βασίλειο και άλλες χώρες επιμένουν στον περιορισμό της παραγωγής. Δεν είμαστε παιδιά για να μας συμπεριφέρονται με καρότο και μαστίγιο. Είμαστε μία κυρίαρχη χώρα και όταν αντιμετωπιζόμαστε δίκαια, ανταποκρινόμαστε».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα