ΑΘΗΝΑ
06:56
|
16.04.2024
Ο νέος τερματικός σταθμός φυσικού αερίου στην Ελλάδα, που αναμένεται να ανοίξει στα τέλη του 2023, θα μεταφέρει αέριο στη Μολδαβία και την Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ελλάδα κατασκευάζει δύο τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας από τους οποίους σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο στη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούσιτς, οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Κύριλ Πετκόφ και της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκυ.

Η Μολδαβία χαιρέτισε τις εξελίξεις. «Έχουμε διάλογο για την ενέργεια που στοχεύει στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της ενεργειακής απόδοσης της χώρας μας… Η Μολδαβία χρειάζεται επενδύσεις για να ανακουφιστεί από την ενεργειακή κρίση», δήλωσε η Πρόεδρος Μάια Σαντού κατά την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ στο Κισινάου την Τετάρτη.

Ο Μισέλ υποσχέθηκε υποστήριξη για τη Μολδαβία στον ενεργειακό τομέα, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή εξαρτάται 100 τοις εκατό από το αέριο από τη Ρωσία.

Η Ρωσία διέκοψε πρόσφατα τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία λόγω της υποστήριξής τους στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Ένας εμπειρογνώμονας στον τομέα της ενέργειας και πρώην προεδρικός σύμβουλος του προέδρου της Μολδαβίας, ο Σέρχιου Τοφίλατ, δήλωσε ότι οι νέοι τερματικοί σταθμοί δεν θα λύσουν τα προβλήματα αμέσως.ν«Τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα υπάρξει έλλειψη υγροποιημένου αερίου γιατί θα χρειαστεί χρόνος για την κατασκευή των τερματικών εξαγωγών. Υπάρχει ακόμη έλλειψη πλοίων για τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου», είπε.

Προειδοποίησε ότι, καθώς η ρωσική Gazprom έχει τόσο μεγάλο μερίδιο φυσικού αερίου στην αγορά της ΕΕ, θα είναι δύσκολο να αντικατασταθούν γρήγορα τέτοιοι όγκοι φυσικού αερίου. «Θα υπάρξει έλλειμμα από αυτή την άποψη και οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές», πρόσθεσε.

Ένας άλλος εμπειρογνώμονας ενέργειας από τη Μολδαβία, ο Ίον Μουντεάν, δήλωσε ότι η ΕΕ έπρεπε να απαντήσει στην τρέχουσα κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της με φυσικό αέριο, ειδικά στην ανάπτυξη των μεταφορών, της επεξεργασίας και των υποδομών και της λήψης υγροποιημένου φυσικού αερίου .

«Είναι καλό που η Ελλάδα βρήκε αυτή τη λύση. Το υγροποιημένο αέριο είναι η κύρια εναλλακτική λύση στο φυσικό αέριο που παραδοσιακά παρέχεται από χερσαίους αγωγούς. Επιπλέον, αυτό το λιμάνι στην Ελλάδα είναι πιο κοντά στη Ρουμανία και τη Μολδαβία, κάτι που θα ήταν πλεονέκτημα για το Κισινάου», είπε.

Οι νέοι τερματικοί σταθμοί στην Αλεξανδρούπολη πρόκειται να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία έως τον Δεκέμβριο του 2023. Αυτό θα ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού προμηθευτή φυσικού αερίου στην περιοχή. Αναμένονται εξαγωγές σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία, η Μολδαβία και η Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: Balkaninsight.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα