ΑΘΗΝΑ
11:39
|
25.04.2024
O Στόλτενμπεργκ δήλωσε πεπεισμένος πως θα βρεθούν «λύσεις για τις ανάγκες ασφαλείας που θα έχει η Σουηδία κατά τη μεταβατική περίοδο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ΝΑΤΟ δεν χάνει την παραμικρή ευκαιρία για να βάλλει και άλλες χώρες στο «μαντρί». Ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε σήμερα πως το ΝΑΤΟ θα εντείνει την παρουσία του γύρω από τα σύνορα της Σουηδίας και στη Βαλτική Θάλασσα όσο θα εξετάζεται το πιθανό αίτημα της χώρας να ενταχθεί στη Συμμαχία.

Μιλώντας στη σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πεπεισμένος πως θα βρεθούν «λύσεις για τις ανάγκες ασφαλείας που θα έχει η Σουηδία κατά τη μεταβατική περίοδο».

«Από τη στιγμή που η Σουηδία θα υποβάλει το αίτημα, και το ΝΑΤΟ λέει ότι θέλει την ένταξή της, το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τη δέσμευση να εγγυηθεί την ασφάλειά της» είπε, προσθέτοντας ότι αυτό περιλαμβάνει την αύξηση της παρουσίας του Συμφώνου γύρω από τη Σουηδία και στη Βαλτική.

Η Σουηδία και η γειτονική Φινλανδία δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 του περασμένου Φλεβάρη, οι δύο χώρες επίσπευσαν τις κινήσεις για επανεξέταση της πολιτικής «ουδετερότητας» καλοβλέποντας το ενδεχόμενο ένταξής τους στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Και οι δύο χώρες ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αφού για να εγκριθεί το αίτημά τους από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ένας χρόνος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αττικόν: Πέθανε ο 79χρονος πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα