ΑΘΗΝΑ
11:55
|
23.04.2024
Οι βαριές οι απώλειες σε τοπικά συμβούλια της πρωτεύουσας, θα αυξήσουν την πολιτική πίεση στον Βρετανό πρωθυπουργό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έχασε παραδοσιακά προπύργιά του στην περιοχή του Λονδίνου και υπέστη απώλειες και αλλού στις τοπικές εκλογές, υποδεικνύουν τα πρώτα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, καθώς οι ψηφοφόροι μοιάζουν να τιμώρησαν τη συμπολίτευση εξαιτίας σειράς σκανδάλων και της επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το Συντηρητικό Κόμμα έχασε 92 έδρες σε αυτοδιοικητικά συμβούλια, το Εργατικό Κόμμα κέρδισε 23 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 42. Οι μεγαλύτερες απώλειες για τους Τόρις σημειώνονται σε παραδοσιακά τους προπύργια στον νότο της χώρας, ενώ φαίνεται να διατήρησαν τις δυνάμεις τους στην Κεντρική και Βόρεια Αγγλία.

Οι βαριές απώλειες σε τοπικά συμβούλια του Λονδίνου -από τα οποία οι Τόρις εξαφανίστηκαν σχεδόν εντελώς- εκτιμάται πως θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την πίεση για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, που δίνει αγώνα για την πολιτική του επιβίωση τους τελευταίους μήνες και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να του επιβληθούν κι άλλα πρόστιμα από την αστυνομία για παραβιάσεις του λοκντάουν.

Οι Τόρις φέρονται να ηττήθηκαν στο Γουόντσγουορθ, οχυρό τους από το 1978. Έχασαν επίσης το Μπάρνετ, όπου είχαν κερδίσει όλες τις εκλογές αδιαλείπτως από το 1964 με μόλις δύο εξαιρέσεις, με τον απερχόμενο επικεφαλής του αυτοδιοικητικού συμβουλίου να χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα «προειδοποιητική βολή από τους ψηφοφόρους των Συντηρητικών».

Το Εργατικό Κόμμα, τέλος, εκτιμά με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων πως θα κερδίσει -για πρώτη φορά- στο Ουέστμινστερ, τη συνοικία όπου βρίσκεται η έδρα των περισσότερων κυβερνητικών θεσμών.

Η απώλεια των Γουόντσγουορθ, Μπάρνετ και Ουέστμινστερ συμβολίζει τον τρόπο με τον οποίο ο Τζόνσον, ο οποίος διετέλεσε για δύο θητείες δήμαρχος του Λονδίνου, έχασε την απήχησή του στην πρωτεύουσα.

Έξω από την πρωτεύουσα, οι Συντηρητικοί έχασαν τον συνολικό έλεγχο των συμβουλίων στο Σαουθάμπτον, στο Γουόρτσεστερ και στο Δυτικό Οξφορντσάιρ.

«Φανταστικό» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, κάνοντας λόγο για ένα σημείο καμπής μετά τις γενικές εκλογές του 2019, παρότι οι Συντηρητικοί δεν υπέστησαν τόσο μεγάλες απώλειες όσο εκτιμούσαν ορισμένες δημοσκοπήσεις που έκαναν λόγο για απώλεια έως και 800 εδρών τα τοπικά συμβούλια.

Ο Όλιβερ Ντάουντεν, ο πρόεδρος των Συντηρητικών, είπε ότι το κόμμα «είχε κάποια άσχημα αποτελέσματα», αλλά ότι οι Εργατικοί δεν είναι σε πορεία νίκης για τις επόμενες γενικές εκλογές.

Ωστόσο, ορισμένα μέλη τοπικών συμβουλίων προσκείμενα στους Συντηρητικούς κάλεσαν τον Τζόνσον να παραιτηθεί μετά την κακή απόδοση του κόμματος, την οποία απέδωσαν στις παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και την ακρίβεια.

Ο Τζον Μάλινσον, ηγέτης των Συντηρητικών του δημοτικού συμβουλίου του Καρλάιλ, δήλωσε στο BBC ότι θεωρεί «δύσκολο να επιστρέψει η συζήτηση πίσω στα τοπικά ζητήματα». «Απλώς δεν αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι έχουν πλέον την εμπιστοσύνη ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να πει την αλήθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Σάιμον Μπόσερ, επικεφαλής των Συντηρητικών στο Πόρτσμουθ, δήλωσε ότι η ηγεσία του κόμματος στο Γουέστμινστερ πρέπει να «ρίξει μια καλή ματιά στον καθρέφτη» για να καταλάβει γιατί χάθηκαν τόσες έδρες.

Τα πλήρη αποτελέσματα, που αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα, θα είναι μια πρώτη αντανάκλαση της κοινής γνώμης έπειτα από το 2019, όταν οι Τόρις εξασφάλισαν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους στη Βουλή των Κοινοτήτων τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια.

Πρόκειται για την πρώτη εκλογική δοκιμασία για τον Μπόρις Τζόνσον αφότου έγινε ο πρώτος επικεφαλής κυβέρνησης στη σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου που παραβίασε τον νόμο. Τον περασμένο μήνα, του επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο διότι συμμετείχε σε πάρτι γενεθλίων στο γραφείο του το 2020, παραβιάζοντας τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που είχαν επιβληθεί για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Με πληροφορίες από Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χατζηδάκης: Μείωση 50% στις τραπεζικές χρεώσεις για ποσά έως 10 ευρώ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εκθέτει κυβέρνηση Μητσοτάκη για αστυνομική βία και υποκλοπές

Βρετανία: Πράσινο φως για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα