ΑΘΗΝΑ
06:39
|
18.04.2024
Οι εργαζόμενοι επέδωσαν υπόμνημα με τις διεκδικήσεις του κλάδου και το αίτημα για την ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε έξω από το υπουργείο Εργασίας η Επιτροπή Αγώνα εργαζόμενων φωτορεπόρτερ, η οποία επέδωσε υπόμνημα με τις διεκδικήσεις του κλάδου και το αίτημα για την ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης εργαζόμενου. Στο υπόμνημα περιλαμβάνεται και το αίτημα για υπαγωγή του κλάδου στα ΒΑΕ.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τα εξοντωτικά ωράρια και την απασχόληση με μπλοκάκι ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, το δυσβάσταχτο κόστος μετακίνησης για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Ακόμα απαιτούν να ανακληθεί η απόλυση εργαζόμενου από το πρακτορείο «INTIME Photo Agency», ο οποίος στοχοποιήθηκε από την εργοδοσία καθώς βγήκε μπροστά για να διατυπώσει τα αιτήματα των εργαζομένων.

Χθες το  θέμα αυτής της απόλυσης έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης, απαιτώντας την ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης του εργαζόμενου φωτορεπόρτερ από το πρακτορείο INTIME photo agency και τη συνολική ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζόμενων φωτορεπόρτερ. 

Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν τα εξής:

Οι εργαζόμενοι φωτορεπόρτερ στη μεγάλη τους πλειοψηφία υποχρεώνονται να εργασθούν με ελαστικές μορφές απασχόλησης, με δελτία παροχής υπηρεσιών και συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συνήθως εξάμηνες. Αμείβονται με αποδοχές που αγγίζουν ή μόλις ξεπερνούν τον κατώτατο μισθό και πολλές φορές εργάζονται ανασφάλιστοι. Την ίδια στιγμή σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη δουλειά με το μπλοκάκι. Το πρόβλημα εντείνεται από το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα βασικά είδη διατροφής, που έχει ξεσπάσει ήδη από τα μέσα του 2021, χτυπώντας ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες για αξιοπρεπή διαβίωση.

Από αυτό το χαμηλό και συνεχώς μειούμενο εισόδημα καλύπτουν οι εργαζόμενοι τα έξοδα κίνησης (βενζίνες και σέρβις), καθώς και τα έξοδα για την προστασία και την ασφάλεια τους (κράνη και ειδικά προστατευτικά ενδύματα), κόστη που θα έπρεπε να καλύπτονται από τους εργοδότες. Επιπλέον, σημειώνουμε ότι πολλά ρεπορτάζ περικλείουν κινδύνους προερχόμενους από φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ.), από ενέργειες των δυνάμεων καταστολής κ.α.

Στην πρώτη προσπάθεια των εργαζόμενων να θέσουν αυτά τα αιτήματα προς συζήτηση στην εργοδοσία του πρακτορείου ΙΝΤΙΜΕ photo agency, αυτή προέβη στην απόλυση εργαζόμενου  που εξέφραζε τα συλλογικά διατυπωμένα αιτήματα των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι φωτορεπόρτερ αγωνίζονται και απαιτούν:

Να ανακληθεί η απόλυση του συναδέλφου και να μη χαθεί καμία θέση εργασίας.

Να καλυφθούν από την εργοδοσία τα έξοδα για καύσιμα, σέρβις και προστατευτικό υλικό.

Αυξήσεις στους μισθούς.

Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με κατοχύρωση δικαιωμάτων σε μισθούς και όρους δουλειάς.

Συνθήκες υγείας και ασφάλειας.

Να μην υπάρχει κανένας ανασφάλιστος εργαζόμενος.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζόμενων φωτορεπόρτερ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιταλία: Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός στα νύχια της κυβέρνησης, εν όψει ευρωεκλογών

ΕΣΡ: Πρόστιμα στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου για σοβαρά παραπτώματα

Εκδήλωση της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας για την Ημέρα των Παλαιστινίων Κρατουμένων

Η απεργία της 17ης Απρίλη σε εικόνες: Θέλουμε συλλογικές συμβάσεις-Δεν θέλουμε ακρίβεια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα