Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιστρέφοντας σήμερα από το Βερολίνο όπου βρέθηκε την Πέμπτη επέρριψε απόψε ευθύνες στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την δυσχέρανση της θέσης της Σερβίας στο θέμα του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου που εκείνη συνεχίζει να διεκδικεί ως τμήμα της εδαφικής της κυριαρχίας σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 1999, μολονότι το τελευταίο προχώρησε μονομερώς σε κήρυξη ανεξαρτησίας το 2008.
«Η θέση μας είναι δύσκολη, τρομερά περίπλοκη. Οι δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν έκαναν τη θέση μας ακόμη πιο περίπλοκη. Θα μιλήσω για αυτό το θέμα αύριο. Φοβάμαι πως θα υπάρξουν εντεινόμενες δυσκολίες και από οικονομική άποψη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σέρβος πρόεδρος, προσθέτοντας πως ο διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας θα συνεχιστεί την επόμενη βδομάδα, 13 Μαΐου στις Βρυξέλλες.
Ο Σέρβος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο χτεσινό δείπνο εργασίας που είχε με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της ΕΕ για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ και τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, λέγοντας πως έγιναν «πολύ δύσκολες συνομιλίες» και πως οι Γερμανοί αξιωματούχοι που ήταν επίσης παρόντες επέμειναν πως ό,τι έχει συμφωνηθεί ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα «θα πρέπει να εφαρμοστεί».
Ερωτηθείς εάν είναι σε θέση να αποκαλύψει κάποιες βασικές «λεπτομέρειες» από το δείπνο στο Βερολίνο, ο Σέρβος πρόεδρος το απέφυγε αρκούμενος μόνον να χαρακτηρίσει τη συνάντηση «πολύ, πολύ δύσκολη».
Η «δυσαρέσκεια» του Βούτσιτς αφορά την υπενθύμιση Πούτιν ότι το Διεθνές Δικαστήριο, με την απόφασή του για το Κοσσυφοπέδιο, έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο που άνοιξε τη δυνατότητα για τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους χωρίς τη συγκατάθεση του Κιέβου.
Από τη στιγμή της συνάντησης του προέδρου της Ρωσίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στις 26 Απριλίου στη Μόσχα και μέχρι το ταξίδι του Βούτσιτς στο Βερολίνο στις 4 Μαΐου, υπήρξε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων στη Σερβία για την ετοιμότητα της Μόσχας να εγκαταλείψει τη φιλία με το Βελιγράδι για χάρη των συμφερόντων της στο Ντονμπάς. Ορισμένοι Σέρβοι πολιτικοί αναλυτές θεώρησαν ότι τα λόγια του Πούτιν είναι μια έμμεση αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Ωστόσο, ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σερβία Αλεξάντερ Μποτσάν-Καρτσένκοσε, με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Insider», στις 28 Απριλίου, είχε ξεκαθαρίσει ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι κεντρικό ζήτημα στις σερβορωσικές σχέσεις και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση της απέναντι στο πρόβλημα του καθεστώτος της νότιας σερβικής επαρχίας.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική, ο Βούτσιτς επισήμανε ότι στο μέλλον θα ενδυναμωθούν οι προσπάθειες για να υλοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος της Σερβίας έκρινε ως ανησυχητικό το γεγονός ότι μειώθηκε η υποστήριξη της κοινής γνώμης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και για πρώτη φορά η πλειονότητα των πολιτών αντιτίθεται με την ένταξη στην ΕΕ. Η σερβική πολιτική ηγεσία, τόνισε ο Βούτσιτς, παραμένει αφοσιωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία και θα καταβάλλει προσπάθειες να πειστούν οι πολίτες ότι αποτελεί την μοναδική προοπτική που εγγυάται την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών.
Ο πρόεδρος της Σερβίας αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας τόνισε ότι η χώρα εξαρτάται πλήρως από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και για τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα μπορέσει να βρει άλλες πηγές προμήθειας για να αντικατασταθούν.