ΑΘΗΝΑ
04:59
|
19.05.2024
Ο πρόεδρος Ρατζαπάκσα και η οικογένειά του, που με ένα νεποτικό καθεστώς ηγεμονεύουν στη χώρα, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παραιτηθούν παρά την λαϊκή οργή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρέλυσαν οι δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ τα εργοστάσια, τα γραφεία και οι χώροι εργασίας παρέμειναν έρημοι σήμερα Παρασκευή, καθώς τα συνδικάτα στη Σρι Λάνκα, που πλήττεται από την μεγαλύτερη κρίση στη χώρα από την ανεξαρτησία της το 1948, προχώρησαν σε πανεθνική απεργία με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης.

Μήνες διακοπών στην ηλεκτροδότηση, ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων στην Ασιατική χώρα έχουν προκαλέσει ένα πρωτοφανές κύμα δημόσια οργής, ενάντια στην κυβέρνηση Ρατζαπάκσα, που θεωρείται υπεύθυνη για την πρωτοφανή κρίση που πλήττει τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής απεργίας, οι διοργανωτές ζήτησαν από ναούς και εκκλησίες να χτυπήσουν τις καμπάνες τους για μια ώρα το πρωί, οι βιομηχανικοί εργάτες διαδήλωσαν έξω από τα εργοστάσιά τους και μαύρες σημαίες αναρτήθηκαν σε όλη τη χώρα ως έκφραση οργής κατά της κυβέρνησης.

«Μπορούμε να εντοπίσουμε τις πολιτικές γκάφες του προέδρου που οδήγησαν σε αυτή την πολύ θλιβερή κατάσταση της οικονομίας μας», δήλωσε ο επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρα Ράβι Κουμουντες. «Πρέπει να φύγει», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα και η οικογένειά του, που με ένα ιδιότυπο νεποτικό καθεστώς ηγεμονεύουν στη χώρα, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παραιτηθούν παρά την κλιμάκωση των διαδηλώσεων σε όλο το νησί, συμπεριλαμβανομένης μιας διαδήλωσης που έχει κατασκηνώσει έξω από το γραφείο του στην πρωτεύουσα εδώ και σχεδόν έναν μήνα.

Μεγάλη κινητοποίηση χιλιάδων φοιτητών πραγματοποιήθηκε και χθες, Πέμπτη,  υπό την ηγεσία της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Inter University, με την αστυνομία να εκτοξεύει δακρυγόνα προκειμένου να αποτρέψει το πλήθος να εισβάλει στο εθνικό κοινοβούλιο και να προχωρά σε πολλές συλλήψεις.

Τον περασμένο μήνα η Σρι Λάνκα ανακοίνωσε ότι αθετεί το εξωτερικό της χρέος, ύψους 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο ο υπουργός Οικονομικών Αλί Σάμπρι προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα θα πρέπει να υπομείνει τις άνευ προηγουμένου οικονομικές δυσκολίες για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια, πυροδοτώντας κι άλλο τη λαϊκή οργή.

Με πληροφορίες από France24, Hindu Times

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα