ΑΘΗΝΑ
05:35
|
17.05.2024
Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στη Βρετανία δείχνουν ότι το ιρλανδικό Σιν Φέιν ετοιμάζεται για μια ιστορική νίκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στη Βρετανία δείχνουν ότι το ιρλανδικό Σιν Φέιν ετοιμάζεται για μια ιστορική νίκη, ενώ αντίθετα συντριπτικές ήττες σημειώθηκαν για τους Τόρις.

Οι πολίτες τιμώρησαν αυστηρά τον Μπόρις Τζόνσον σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, τόσο για την αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική του όσο και, κυρίως, για την προκλητική του συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι Τόρις να χάσουν περίπου 400 θέσεις στα δημοτικά συμβούλια.

Το Συντηρητικό κόμμα υπέστη σαρωτικές ήττες στο Νότο από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, ενώ κέρδη είχαν και οι Εργατικοί, κυρίως στο Λονδίνο. Η παράταξη του Μπόρις Τζόνσον κατέγραψε στη Σκωτία τα χειρότερα αποτελέσματα της δεκαετίας, με πολλά κεντρικά στελέχη των Τόρις να επιρρίπτουν την ευθύνη στον Βρετανό πρωθυπουργό, αναφέροντας τα πάρτι εν μέσω πανδημίας, αλλά και την μεγάλη αύξηση του κόστους διαβίωσης ως τις βασικές αιτίες για την ήττα.

Ιστορικές στιγμές στη Βόρεια Ιρλανδία

Από την άλλη, το Σιν Φέιν μάλλον οδεύει προς έναν εκλογικό θρίαμβο, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι θα καταλάβει την πρώτη θέση και την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας. Το κόμμα εξασφαλίζει το 29% των ψήφων, ενώ η ηγέτιδά του, Μισέλ Ο’ Νηλ, ετοιμάζεται για τη θέση της πρωθυπουργού της περιοχής. 

Το κυβερνόν κόμμα DUP έπεσε περίπου στο 21%, ενώ κερδισμένο φαίνεται το κεντρώο κόμμα «Συμμαχία», φτάνοντας ποσοστό περίπου 13,5%.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Β.Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα