ΑΘΗΝΑ
21:32
|
19.04.2024
Λείψανα εκατοντάδων ανθρώπων καταστρέφονται σκόπιμα ώστε να εξαφανίστουν στοιχεία εθνοκάθαρσης στο Τιγκράι της Αιθιοπίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα λείψανα εκατοντάδων ανθρώπων καταστρέφονται σκόπιμα σε μια οργανωμένη εκστρατεία να εξαφανιστούν στοιχεία εθνοκάθαρσης στα δυτικά της περιοχής Τιγκράι της Αιθιοπίας, σύμφωνα με συνεντεύξεις με 15 αυτόπτες μάρτυρες.

Οι καταγγελίες ακολουθούν πολλαπλές αναφορές για στοχοποίηση του πληθυσμού των Τιγκραιανών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Έρχονται επίσης πριν από την πιθανή ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας του ΟΗΕ, της οποίας θα ηγείται ο πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φάτου Μπενσούντα.

Άτομα που ανήκουν σε δυνάμεις ασφαλείας από τη γειτονική περιοχή Αμχάρα, που καταλαμβάνουν το δυτικό Τιγκράι, έχουν αναγνωριστεί ότι σκάβουν νέους ομαδικούς τάφους, εκθάβουν εκατοντάδες πτώματα, τα καίνε και στη συνέχεια μεταφέρουν ό,τι έχει απομείνει από την περιοχή, είπαν οι αυτόπτες μάρτυρες σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις.

Οι αρχές έχουν αναγνωρίσει ότι έχουν ανασκαφεί τάφοι, αλλά λένε ότι αποδεικνύουν ότι οι δυνάμεις του Τιγκράι είχαν πραγματοποιήσει τη δική τους εκστρατεία δολοφονίας με εθνοτικά κίνητρα τις τελευταίες δεκαετίες. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Gondar έχουν επίσης αποκαλύψει τοποθεσίες ομαδικών τάφων που έχουν συνδέσει με το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Λαού του Τιγκράι (TPLF).

Όλες οι πλευρές στον εν εξελίξει εμφύλιο πόλεμο έχουν κατηγορηθεί ότι διέπραξαν μαζικές δολοφονίες.

Αλλά σε μια πρόσφατη έκθεση, οι οργανώσεις για τα δικαιώματα της Διεθνούς Αμνηστίας και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησαν αξιωματούχους και δυνάμεις ασφαλείας της Αμχάρας ότι βρίσκονται πίσω από μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης εναντίον των Τιγκραιανών στην περιοχή.

Οι μάχες, που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2020, ακολούθησαν μια διαμάχη μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπί Αχμέντ και του TPLF, του κυρίαρχου πολιτικού κόμματος του Τιγκράι.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για τη θέσπιση ανεξάρτητης έρευνας για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από όλα τα εμπόλεμα μέρη στη σύγκρουση.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας αντιτάχθηκε στο ψήφισμα και δεσμεύτηκε να μην συνεργαστεί, λέγοντας ότι το ψήφισμα ήταν “όργανο πολιτικής πίεσης”.

Σε ψηφοφορία τον Μάρτιο, η προσπάθεια της Αιθιοπίας να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση της ερευνητικής ομάδας απέτυχε. Η Ρωσία και η Κίνα είχαν υποστηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης της Αιθιοπίας να εμποδίσει τη χρηματοδότηση.

Τα απομεινάρια κάηκαν

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τρεις ημέρες μετά την έγκριση της χρηματοδότησης, ξεκίνησε η εκστρατεία για την καταστροφή στοιχείων θηριωδίας στο δυτικό Τιγκράι.

“Στο οικόπεδο πίσω από το σχολείο Hamele Hamushte στην πόλη Χουμέρα, 200 πτώματα πολιτών του Τιγκράι θάφτηκαν σε δύο ομαδικούς τάφους. Αυτοί ήταν αμάχοι που σφαγιάστηκαν τους πρώτους μήνες του πολέμου”, είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας από την εθνοτική ομάδα Ουέλκιατ που ζει στη Χουμέρα.

Ενώ οι Τιγκραιανοί είτε εγκατέλειψαν την περιοχή κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων είτε βρίσκονται υπό κράτηση, τα μέλη της εθνικής ομάδας Ουέλκιατ παρέμειναν και παρείχαν αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες.

“Στις 4 Απριλίου, οι πολιτοφυλακές της Αμχάρα και η ομάδα νεολαίας Φάνο [πολιτοφυλακή] εκτάφησαν τα λείψανα. Μάζεψαν ξύλα, ψέκασαν κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί και έκαψαν τα λείψανα που συνέλεξαν. Τα υπολείμματα θρυμματίστηκαν και έγιναν στάχτη.”

Αυτή η μαρτυρία ήταν συνεπής με όσα είπαν άλλοι αυτόπτες μάρτυρες για το ίδιο περιστατικό.

Η πολιτοφυλακή της Αμχάρα και η νεολαία του Φάνο κατέστρεψαν τα λείψανα των σορών που ήταν θαμμένα σε άλλο μέρος της Χουμέρα, είπαν μάρτυρες.

“Τα πτώματα ανήκαν σε πολίτες που πέρασαν από στρατόπεδα κράτησης. Υπήρχαν περίπου 100 πτώματα θαμμένα μαζικά πίσω από τη γη του δημόσιου γραφείου του Γεωργικού Ινστιτούτου της Χουμέρα”, είπε ένας άλλος μάρτυρας.

“Πήραν τα λείψανα στο συγκρότημα του ινστιτούτου και τα μετέτρεψαν σε στάχτη χρησιμοποιώντας ξύλα, φωτιά και χημικά που δεν γνωρίζουμε. Καθώς το έκαναν, τα πρόσωπά τους ήταν καλυμμένα με μάσκες και φορούσαν γάντια.”

Το Αντεμπέι είναι μια άλλη πόλη στο δυτικό Τιγκράι, όπου αυτόπτες μάρτυρες έχουν περιγράψει την εξαφάνιση αποδεικτικών στοιχείων με τη μεταφορά ανθρώπινων λείψανων.

«Το πρωί της 10ης Απριλίου, οι πολιτοφυλακές της Αμχάρα έσκαψαν τους τέσσερις ομαδικούς τάφους στην εκκλησία του Αγίου Αμπούν Αργκάουι», είπε ένας κάτοικος του Αντεμπάι.

“Υπήρχαν 150 πτώματα αμάχων που σκοτώθηκαν στο κύμα εθνοκάθαρσης του Αυγούστου. Φόρτωσαν τα πτώματα σε ένα φορτηγό. Δεν ξέρουμε πού πήγαν τα λείψανα.”

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι την ίδια μέρα ανασκάφηκε ένας άλλος ομαδικός τάφος που βρίσκεται πίσω από το διοικητικό γραφείο της τοπικής κυβέρνησης του Αντεμπέι. Τριάντα εννέα άμαχοι φέρεται να είχαν ταφεί εκεί τον Οκτώβριο του 2021, αφού συγκεντρώθηκαν στην πόλη Άντι Γκόσου και στη συνέχεια συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες τα λείψανα φορτώθηκαν σε φορτηγό και μεταφέρθηκαν σε άγνωστο σημείο.

Σε μια άλλη πόλη, το Μπίκερ, που βρίσκεται μεταξύ του Τιρκάν και του Ρογιάν, άλλοι αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν παρόμοια δραστηριότητα.

“Τα πτώματα ανήκαν σε 70 πολίτες που είχαν συλληφθεί στο Μπίκερ. Σφαγιάστηκαν πριν από εννέα μήνες”, είπε ένας κάτοικος.

«Στις 11 Απριλίου η πολιτοφυλακή της Αμχάρα τους ξέθαψε και τους μετέφερε στη Σάντζα, μια πόλη στην περιοχή της Αμχάρα».

Μάρτυρες είπαν ότι η εκστρατεία για τη διάθεση των αποδεικτικών στοιχείων ξεκίνησε στις 4 Απριλίου και εποπτευόταν από ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Gondar, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Αμχάρα.

“Όλα ξεκίνησαν μετά την επίσκεψη των ειδικών από το Πανεπιστήμιο Gondar. Όταν ήρθαν, ήρθαν με φορτηγά που ήταν φορτωμένα με χημικές ουσίες σε λευκά κουτάκια. Οι ειδικοί βρίσκονταν στην πόλη για λίγες μέρες και εκπαίδευσαν την πολιτοφυλακή της Αμχάρα για το πώς να ξεφορτωθούν τα λείψανα και μετά επέστρεψαν», είπε αυτόπτης μάρτυρας.

Τρεις κάτοικοι είπαν ότι τα μέλη της πολιτοφυλακής μιλούσαν δημόσια για την εμπλοκή του Πανεπιστημίου Gondar και καυχιόνταν για το πώς δεν θα ανακαλυφθούν τα στοιχεία των δολοφονιών.

Το πανεπιστήμιο δεν έχει απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τους ισχυρισμούς.

Όμως τον περασμένο μήνα, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ανέφερε ότι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Gondar εργάζονταν σε 12 τοποθεσίες μαζικών τάφων στην περιοχή και είχαν βρει στοιχεία ότι το TPLF είχε εμπλακεί σε πράξεις γενοκτονίας.

Οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι είναι δυνατή η εξαφάνιση ανθρώπινων υπολειμμάτων χρησιμοποιώντας ορισμένες χημικές ουσίες.

Ο Αντρέα Σέλα, καθηγητής ανόργανης χημείας στο University College του Λονδίνου, είπε ότι η αποτέφρωση είναι δυνατή εφόσον επιτευχθεί αρκετά υψηλή θερμοκρασία.

Ο Γκεμπρεκιντάν Γκεμπρεσιλάσι, γιατρός χημικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο RWTH του Άαχεν στη Γερμανία, είπε επίσης ότι είναι δυνατό να καταστραφούν ιατροδικαστικά στοιχεία με τη βοήθεια χημικών που είναι άμεσα διαθέσιμα.

“Αυτές οι χημικές ουσίες καταστρέφουν τα ιατροδικαστικά στοιχεία… Αλλά από χημική άποψη ακόμη και η στάχτη μπορεί να δείξει κάποια στοιχεία. Είναι δύσκολο να τα καταστρέψεις όλα”, είπε.

Το γραφείο του πρωθυπουργού δεν έχει ανταποκριθεί σε αίτημα για σχολιασμό, ωστόσο ένας ανώτερος αξιωματούχος της Αμχάρας και πρόεδρος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, ο Αγκεγκνέχου Τεσάγκερ, αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι τα στοιχεία καταστρέφονταν συστηματικά.

Είπε όντως ότι πραγματοποιούνταν εκταφές, αλλά ότι τα πτώματα που απομακρύνονταν ήταν εκείνα των εθνοτικών κατοίκων της Αμχάρα που είχαν σκοτωθεί τα τελευταία 40 χρόνια.

«Δεν ήταν δυνατό να εκταφούν οι ομαδικοί τάφοι και να το δείξουμε στον κόσμο μέχρι αυτές τις μέρες, επειδή το TPLF κυβερνούσε τη χώρα», είπε. Το TPLF ήταν το κυρίαρχο κόμμα στον συνασπισμό που κυβέρνησε την Αιθιοπία από τη δεκαετία του 1990 έως το 2018, όταν ο κ. Άμπι ανέβηκε στην εξουσία.

Ο κ. Αγκεγκνέχου απέρριψε επίσης τις αναφορές για εθνοκάθαρση στο δυτικό Τιγκράι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Διεθνούς Αμνηστείας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα χαρακτήρισε ψέματα.

«Είναι συγκλονιστικές αναφορές που δεν λαμβάνουν υπόψη την επί τόπου πραγματικότητα», είπε.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα