ΑΘΗΝΑ
19:30
|
19.04.2024
Ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι συνήργησε για να στηθεί μια σκευωρία σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας το σκάνδαλο της Novartis.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πόρτα της ανακρίτριας του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών για την λεγόμενη υπόθεση της «σκευωρίας Novartis», αναμένεται να περάσει σήμερα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, προκειμένου να αντικρούσει ένα πλέγμα βαρύτατων κατηγοριών για φερόμενες ως παρεμβάσεις του στην υπόθεση Novartis.

Ο πρώην υπουργός που κατηγορείται ότι συνήργησε για να στηθεί μια σκευωρία σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας το παγκόσμιο σκάνδαλο της Novartis αντιμετωπίζει κατηγορίες για οκτώ αδικήματα,, αλλά και το αδίκημα της απόπειρας εκβίασης του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή μετά από καταγγελία του τελευταίου.

Η Ολομέλεια της Βουλής έχει ασκήσει σε βάρος του ποινική δίωξη για τα εξής αδικήματα:

1) Ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας (άρθρο 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 Ποινικού Κώδικα),
2. Ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 Π.Κ.),
3. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ 259 του Π.Κ.),
4. Παράβαση καθήκοντος κατά εξακολούθηση (Π.Κ. 259 αυτοτελώς),
5. Απόπειρα εκβίασης (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού Π.Κ. του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του ν. 4619/2019),
6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου Π.Κ.)
7. Δωροληψία υπαλλήλου, (αρ. 235 Π.Κ.) και
8. Εγκληματική οργάνωση (συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαιού Π.Κ. και παρ. 3 νέου Π.Κ.).

«Έκανα ένα μεγάλο λάθος όταν είπα ότι το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Είναι το δεύτερο. Το πρώτο είναι η προσπάθεια συγκάλυψης του μεγάλου αυτού σκανδάλου και η προσπάθεια ξεπλύματός του με τη θεωρία της δήθεν σκευωρίας. Σήψη, παρακμή μπόχα και δυσωδία», δήλωσε πρόσφατα σχετικά με την υπόθεση ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Στην ίδια υπόθεση κλήθηκαν ως κατηγορούμενοι, η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας που προ εβδομάδων έδωσε 14ωρη κατάθεση αρνούμενη τις κατηγορίες καθώς και ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης για τα αδικήματα της συνέργειας σε κατάχρηση εξουσίας, της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και της εγκληματικής οργάνωσης-συμμορίας, αλλά και οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου, Αλέξανδρος Ταρκας και Γιάννης Φιλλιπάκης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα προσφέρει νέα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Τέμπη: Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού- Θα απολογηθεί στον εφέτη ανακριτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα