ΑΘΗΝΑ
15:41
|
20.11.2024
Η προοπτική επιστροφής της οικογένειας Μάρκος στο προεδρικό μέγαρο, μέσω της εκλογής του γιου του εκλιπόντος δικτάτορα, γεννά ανησυχίες και ξυπνά άσχημες μνήμες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον γιο του εκλιπόντος δικτάτορα των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος εμφανίζουν ως αδιαφιλονίκητο νικητή των σημερινών εκλογών οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, γεγονός που κινδυνεύει να ανατρέψει μια προσπάθεια δεκαετιών αλλαγής πολιτικής πορείας στη χώρα μετά την απομάκρυνση του δικτάτορα πατριάρχη της οικογένειας και την αυτοεξορία του στις ΗΠΑ.

Δέκα είναι συνολικά οι υποψήφιοι διεκδικούν τη θέση του απερχόμενου προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε στις εκλογές ορόσημο που θεωρούνται από πολλούς ως ορόσημο για τη δημοκρατία στη νησιωτική χώρα.

Η προοπτική ο Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ να επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο έχει θέσε σε συναγερμό τους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα, τους εκκλησιαστικούς ηγέτες και τους πολιτικούς αναλυτές που φοβούνται ότι το πιθανότερο είναι πως ο γόνος της οικογένειας που μόνο κακές μνήμες έχει αφήσει στον λαό των Φιλιππίνων θα κυβερνήσει «χωρίς περιορισμούς».

Η επιστροφή της οικογένειας Μάρκος από τους παρίες στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας, τροφοδοτείται, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, από την οργή των πολιτών για τη ιαφθορά και τη φτώχεια που παρέμειναν στην ημερήσια διάταξη κατά τη διάρκεια όλων των κυβερνήσεων που ακολούθησαν τη δικτατορία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μάρκος Τζούνιορ θα κερδίσει περισσότερες από τις μισές ψήφους, γεγονός που θα τον κάνει τον πρώτο προεδρικό υποψήφιο που θα εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, από τότε που ο πατέρας του ανατράπηκε το 1986. Η τελευταία δημοσκόπηση, της Pulse Asia Research, έδειξε ότι ο Μάρκος Τζούνιορ προηγείται με 56% — 33 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από την πλησιέστερη αντίπαλό του Λένι Ρομπρέδο η οποία τον κέρδισε στην κούρσα για την αντιπροεδρία το 2016.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε ασθενέστερους δημοκρατικούς ελέγχους και ισορροπίες, περισσότερη διαφθορά και μια νέα προσπάθεια αναθεώρησης του συντάγματος του 1987 — που θα μπορούσε να περιλαμβάνει κατάργηση του ορίου μιας θητείας για τον πρόεδρο της χώρας, πράγμα που οι έως τώρα κυβερνήσεις, συμπεριλμβανομένης αυτής του Ντουτέρτε, προσπάθησαν, αλλά δεν κατάφεραν λόγω ανεπαρκούς υποστήριξης στο Κογκρέσο.

Το «ροζ κίνημα» της Λένι Ρομπρέδο

Η 57 χρονη πρώην δικηγόρος και οικονομολόγος, ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λένι Ρομπρέδο, που εμφανίζεται ως κυριότερη αντίπαλος του Μάρκος Τζούνιορ, δεν εγκαταλείπει τον αγώνα, αν και οι δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν να υπολείπεται σε μεγάλο ποσοστό του γόνου της γνωστής οικογένειας.

Η Ρομπρέδο μπήκε στην πολιτική μετά τον θάνατο του συζύγου της, ο οποίος ήταν πρώην υπουργός, σε αεροπορικό δυστύχημα το 2012 και στην πολιτική της πορεία απέκτησε τη φήμη ότι ασχολείται με τα προβλήματα των ψηφοφόρων, επισκεπτόμενη περιοχές με χαμηλό εισόδημα και απομακρυσμένες επαρχίες, μιλώντας απευθείας στον κόσμο.

Όταν η χώρα επλήγη από φυσικές καταστροφές, συντόνισε προσπάθειες βοήθειας και βοήθειας, ενώ ως αντιπρόεδρος, είχε εξέχοντα ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Έχει επικρίνει τον σημερινό Πρόεδρο Ροντρίγκο Ντουτέρτε για έλλειψη αποφασιστικής ηγεσίας κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, ζητώντας σε ένα σημείο γενική εξουσία για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Κάποιοι συγκρίνουν την πολιτική της σταδιοδρομία με εκείνη της πρώην προέδρου Κοραζόν Ακίνο, η οποία ανήλθε στην εξουσία μετά τη δολοφονία του γερουσιαστή συζύγου της που πυροδότησε τις μαζικές διαμαρτυρίες που ανέτρεψαν τον Φερδινάνδο Μάρκος.

Η Λένι Ρομπρέδο αντιμετωπίζει όχι μία αλλά δύο από τις πιο ισχυρές πολιτικές οικογένειες στις Φιλιππίνες, καθώς εκτός του Μάρκος Τζούνιορ υποψήφια είναι και η Σάρα Ντουτέρτε, κόρη του σημερινού προέδρου.

Σε μια προσπάθεια να ενώσει την αντιπολίτευση, η Ρομπρέδο κατέρχεται ως ανεξάρτητη υποψήφια και όχι εκ μέρους του Φιλελεύθερου Κόμματος του οποίου εξακολουθεί να προεδρεύει – και το οποίο έχει συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με το κίτρινο χρώμα. Αυτό μπορεί να εξηγήσει την απόφασή της να στραφεί στο ροζ όταν ξεκίνησε την υποψηφιότητά της τον περασμένο Οκτώβριο. Έγινε το χρώμα της καμπάνιας της, που φοριέται από υποστηρικτές της  περιλαμβάνουν πολλές διασημότητες και κορυφαίες προσωπικότητες στη χώρα.

Αν και υπηρέτησε στο πλευρό του Ντουτέρτε, η Ρομπρέδο έχει μια ιστορία συγκρούσεων μαζί του. Ως αντιπρόεδρος, υπήρξε σφοδρή επικριτής του βάναυσου πολέμου του κατά των ναρκωτικών που έχει αφήσει πίσω του χιλιάδες νεκρούς. Εξοργισμένος από την κριτική, ο κ. Ντουτέρτε την προκάλεσε να ηγηθεί της επίμαχης εκστρατείας το 2019. Ορκίστηκε να σταματήσει τη δολοφονία αθώων ανθρώπων και να ζητήσει από τους αξιωματούχους να λογοδοτήσουν. Αλλά απομακρύνθηκε από την θέση της 19 ημέρες μετά με την αιτιολογία της «έλλειψης εμπιστοσύνης».

Κατά την προεδρική κούρσα ο Ρομπρέδο, έχει υποσχεθεί μια έντιμη διακυβέρνηση και μεταρρυθμίσεις για να τονωθεί η οικονομία που έχει πληγεί από την πανδημία και το αυξανόμενο εθνικό χρέος.

Με πληροφορίες από AFP, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Reuters: Ο Πούτιν είναι ανοικτός σε συνομιλίες με τον Τραμπ για την Ουκρανία

Ιράν: Στην οικογένειά της χωρίς κατηγορίες η φοιτήτρια Αχού Νταριέι

Ντονιέτσκ: Δέκα χρόνια από τον θάνατο του Θανάση Κοσσέ

Πανελλαδική απεργία και συγκεντρώσεις σήμερα 20 Νοεμβρίου (upd)  

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα