Στην ενίσχυση του σχεδόν χρεοκοπημένου Λιβάνου με δανεισμό 150 εκατομμυρίων δολαρίων θα προχωρήσει η Παγκόσμια Τράπεζα με στόχο τη διάσωση της χώρας από τη χειρότερη οικονομική, κοινωνική και επισιτιστική κρίση στην ιστορία της, ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομίας.
Βασικός στόχος των μέτρων της διεθνούς παρέμβασης είναι η σταθεροποίηση και μείωση της τιμής των σιτηρών και ειδικά του ψωμιού τους επόμενους μήνες, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη και «φλερτάρει« με το γενικευμένο λιμό.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Αμίν Σαλάμ, ο δανεισμός θα γίνει με πολύ ευνοϊκούς για την πιστολήπτρια χώρα της Μέσης Ανατολής, με επιτόκιο μικρότερο των επιπέδων της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι πρόκειται για «ήπιο» δανεισμό.
Στο μεταξύ, έντονες είναι οι ανησυχίες για άρση των επιδοτήσεων στα σιτηρά από την κυβέρνηση καθώς τα διεθνή συναλλαγματικά της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου έχουν σχεδόν εξανεμιστεί. Αν γίνει κάτι τέτοιο είναι βέβαιη η επακόλουθη άνοδος της τιμής του ψωμιού, ενώ ο Λίβανος αδυνατεί αυτή τη στιγμή να καλύψει τις επισιτιστικές ανάγκες του πληθυσμού του των 6 εκατομμυρίων.
Η τραγικότητα της κατάστασης στη Μεσογειακή χώρα είναι τόσο μεγάλη που αυτή τη στιγμή τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, συμπεριλαμβανομένων και ενός εκατομμυρίου Σύριων προσφύγων.
Το ντόμινο της οικονομικής κατάρρευσης του Λιβάνου έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, επιδεινώθηκε με τη φονική γιγάντια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020 και σήμερα «φούντωσε» εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία, που έχει επηρεάσει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και οικονομία. Οι επιπτώσεις είναι ήδη αισθητές στην τιμή και την επάρκεια των σιτηρών και της ενέργειας.
Ακόμη, ο Σαλάμ διαβεβαίωσε ότι από τον επόμενο μήνα η διάθεση ψωμιού θα είναι καθημερινή, επαρκής και βιώσιμη για τον πληθυσμό.