Υποστηρικτές της κυβέρνησης επιτέθηκαν σε διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα, ζητώντας την παραίτησή του, αναγκάζοντας την αστυνομία να επιβάλει επ’ αόριστον απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Κολόμπο.
Αρκετές εκατοντάδες υποστηρικτές του πρωθυπουργού Μαχίντα Ρατζαπάκσα συγκεντρώθηκαν στο γραφείο του τη Δευτέρα, μετά από πληροφορίες που ανέφεραν ότι είναι πιθανόν να παραιτηθεί προκειμένου να μετριάσει την πίεση που δέχεται ο, αδελφός του, πρόεδρος της χώρας Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, να παραιτηθεί.
«Ποιανού δύναμη; Η δύναμη του Μαχίντα!» φώναζαν οι οπαδοί του πρωθυπουργού μπαίνοντας στο γραφείο του, ενώ μετά τη συνάντηση μαζί του, βγήκαν έξω και επιτέθηκαν στους διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει από τις 9 Απριλίου και αρκετές ημέρες στον δρόμο.
Το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Sirasa έδειξε σκηνές με πιστούς οπαδούς της οικογένειας Ρατζαπάκσα να επιτίθενται στους άοπλους διαδηλωτές με ξύλα και ρόπαλαεπίθεσης σε διαδηλωτές με ρόπαλα, και να γκρεμίζουν και στη συνέχεια να καίνε τις σκηνές που είχαν στήσει.
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν, δήλωσαν αξιωματούχοι, ενώ η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και χρησιμοποίησε κανόνια νερού προκειμένου να διαλύσει τους υποστηρικτές της κυβέρνησης, οι οποίοι παραβίασαν τον φραγμό της αστυνομίας για να επιτεθούν στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Οι συγκρούσεις συνέβησαν μια μόλις μέρα μετά την δημόσια εμφάνιση του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της πρώτης δημόσιας εξόρμησής του από τότε που ξέσπασαν οι πανεθνικές διαδηλώσεις. Την Κυριακή, ο Μαχίντα Ρατζαπάκσα επισκέφτηκε έναν από τους πιο ιερούς βουδιστικούς ναούς – που φιλοξενεί ένα δέντρο ηλικίας 2.300 ετών – στην Ανουρανταπούρα.
Δεκάδες διαδηλωτές με χειρόγραφα πλακάτ και συνθήματα, βρέθηκαν στον δρόμο του απαιτώντας την απαγόρευση των «κλεφτών» από την ιερή πόλη, που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Κολόμπο.
Εν τω μεταξύ, τα συνδικάτα ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα μια «Εβδομάδα Διαμαρτυριών» απαιτώντας την αλλαγή της κυβέρνησης και την παραίτηση του προέδρου της, δήλωσε ο συνδικαλιστής ακτιβιστής Σαμάν Ραθναπρίγια, προσθέτοντας ότι περισσότερα από 1.000 συνδικάτα που εκπροσωπούν την υγεία, τα λιμάνια, την εκπαίδευση και άλλους βασικούς τομείς υπηρεσιών έχουν ενταχθεί στο κίνημα.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις στους χώρους εργασίας τους σε όλη τη χώρα, ενώ στο τέλος της εβδομάδας, θα ξεκινήσουν μια τεράστια πορεία προς το κοινοβούλιο, απαιτώντας την απομάκρυνση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα και μια νέα κυβέρνηση.
Το νησιωτικό έθνος του Ινδικού Ωκεανού βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και έχει αναστείλει τις πληρωμές των ξένων δανείων του. Τα οικονομικά δεινά έχουν προκαλέσει πολιτική κρίση, με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει εκτεταμένες διαμαρτυρίες και πρόταση δυσπιστίας στο κοινοβούλιο.
Για αρκετούς μήνες, οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα έχουν υπομείνει μεγάλες ουρές για να αγοράσουν καύσιμα, αέριο, τρόφιμα και φάρμακα, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από το εξωτερικό.
Οι ελλείψεις σε σκληρό νόμισμα εμπόδισαν επίσης τις εισαγωγές πρώτων υλών για τη μεταποίηση και επιδείνωσαν τον πληθωρισμό, ο οποίος εκτινάχθηκε στο 18,7% τον Μάρτιο.
Καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτινάσσονται στα ύψη κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα αποθέματα καυσίμων της Σρι Λάνκα εξαντλούνται. Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι οι διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα θα αυξηθούν σε περίπου τέσσερις την ημέρα, επειδή δεν μπορούν να προμηθεύσουν αρκετό καύσιμο στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Οι διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του Ρατζαπάκσα έχουν καταλάβει την είσοδο του προεδρικού γραφείου εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, απαιτώντας από τον πρόεδρο, τον μεγαλύτερο αδελφό του Μαχίντα, και άλλα ισχυρά μέλη της οικογένειας να παραιτηθούν.
Μέχρι στιγμής, οι δύο ισχυροί άνδρες της οικογένειας Ρατζαπάκσα έχουν αντισταθεί στις εκκλήσεις για παραίτηση, αν και τρία από τα μέλη της οικογένειας παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους στο υπουργικό συμβούλιο τον Απρίλιο.
Οι διαδηλωτές έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους από τον Μάρτιο, υποστηρίζοντας ότι ο Ρατζαπάκσα και η οικογένειά του –οι οποίοι κυριαρχούν σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής στη Σρι Λάνκα τα περισσότερα από τα τελευταία 20 χρόνια– ευθύνονται για την κρίση.
Την Παρασκευή, ο Ρατζαπάκσα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης , η οποία τον εξουσιοδοτεί να κάνει συλλήψεις, κατάσχεση περιουσίας και έρευνα σε οποιονδήποτε χώρο. Μπορεί επίσης να αλλάξει ή να αναστείλει νόμους προς όφελος της δημόσιας ασφάλειας και για τη συντήρηση των βασικών προμηθειών.
Διπλωμάτες και ομάδες δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχία για την κίνηση αυτή.
Με πληροφορίες από Al Jazeera