Την ενημέρωση της Βουλής με πλήρη στοιχεία για τον υπολογισμό των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας από τη ΡΑΕ, ζητά η Έφη Αχτσιόγλου. Ζητά επίσης να ενημερωθεί η ολομέλεια Σώμα για τον μηχανισμό υπολογισμού τους και αν έχει γίνει κάποιος συμψηφισμός μεταξύ υπερκερδών στη χονδρική και άλλων ζημιών στη λιανική, σημειώνοντας ότι αν έχει συμβεί αυτό, τότε είναι απαράδεκτο, στον «βαθμό του μαγειρέματος». Για το ίδιο θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ζητήσει συνάντηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να ληφθούν μέτρα για την προστασία της κοινωνίας και των καταναλωτών από την αισχροκέρδεια.
«Τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια δεν χτυπούν το πρόβλημα στη ρίζα του. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 ακολουθεί μία πολιτική επιδότησης της αισχροκέρδειας. Με χρήματα του Κρατικού Προϋπολογισμού επιδοτεί έναν μηχανισμό σώρευσης υπερκερδών σε συγκεκριμένους παραγωγούς ενέργειας και δεν ανακουφίζει τους καταναλωτές, αυτό συνεχίζεται και μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη», δήλωσε χθες η Έφη Αχτσιόγλου στο Kontra Channel.
«Παρέμβαση στη πηγή του προβλήματος θα σήμαινε επιβολή πλαφόν,όριο στη χονδρική και κατ’ επέκταση στη λιανική τιμή, πλαφόν στα κέρδη και φορολόγηση των υπερκερδών που σωρεύτηκαν τόσο καιρό. Αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να έχουν ληφθεί στο εσωτερικό της χώρας και δεν ελήφθησαν από τον κύριο Μητσοτάκη, γιατί είναι στρατηγική επιλογή του η προστασία αυτών των εταιρειών», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, «περιγράφει με πάρα πολύ θολό τρόπο έναν μηχανισμό που θα θέσει σε εφαρμογή τον Ιούλιο, τον οποίο δεν έχουμε δει και μάλλον ακόμη δεν έχει συγγράψει, διότι δεν είναι γνωστός σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και σημείωσε ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για πλαφόν δεν δημιουργεί δημοσιονομικό κόστος. Η πρόταση της ΝΔ για τον μηχανισμό υπονοεί ότι θα πληρωθούν οι παραγωγοί ενέργειας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».
Η κ. Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας την πληροφορία από την κυβέρνηση για υπολογισμό των υπερκερδών στο επίπεδο των 600 εκατ. ευρώ, επισήμανε πως «πρέπει να έρθουν όλα στο φως, τα στοιχεία και η μεθοδολογία πρέπει να τεθούν σε δημόσιο έλεγχο και να έρθουν στη Βουλή. Αν έχει γίνει κάποιου είδους συμψηφισμός μεταξύ υπερκερδών στη χονδρική και άλλων ζημιών στη λιανική για να καταλήξουν στο ποσό αυτό δεν είναι αποδεκτό, είναι στα όρια του ‘μαγειρέματος’. Διαφάνεια και όλα στο φως».