ΑΘΗΝΑ
07:38
|
26.04.2024
Πολιτικοί γόνοι διαβόητων πολιτικών οικογενειών οι νικητές των χθεσινών εκλογών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Φερντινάτ Bongbong Μάρμος Τζούνιορ, γιος του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων, οδεύει προς μια συντριπτική νίκη στην προεδρική κούρσα της χώρας, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στη νησιωτική χώρα.

Ο 64χρονος γερουσιαστής φέρεται να προηγείται μέχρι στιγμής με 56%, έναντι 28% της βασικής αντιπάλου του Λένι Ρομπρέδο και ο δρόμος προς την εξουσία, 36 χρόνια μετά την εκδίωξη των Μάρκος μετά από μια λαϊκή επανάσταση μοιάζει ορθάνοιχτος.

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν ιδιαίτερα υψηλή, παρότι σημειώθηκαν μεμονωμένα περιστατικά βίας, όπως η ένοπλη επίθεση σε εκλογικό κέντρο στα νότια της χώρας με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς.

Η επιστροφή της οικογένειας Μάρκος στο προεδρικό μέγαρο, ξυπνά μνήμες μιας εποχής αχαλίνωτης διαφθοράς στην εξουσία και εκτεταμένης φτώχιας στον λαό, που χαρακτήρισε την θητεία του Φερντινάντ Μάρκος, πατέρα του νυν υποψηφίου, ο οποίος έγινε πρόεδρος το 1965 και επέβαλε στρατιωτικό νόμο το 1972 εγκαθιδρύοντας ένα βάναυσο καθεστώς που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς και φυλακισμένους διαφωνούντες.

Ο διαβόητος δικτάτορας, ο οποίος πέθανε το 1989 στην εξορία και η αλησμόνητη σύζυγός του Ιμέλντα, έκλεψαν περίπου 10 δισεκατομμύρια από τα ταμεία της χώρας, μένοντας στην ιστορία ως λαμπρά παραδείγματα δημόσιας δωροδοκίας και διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Όλες αυτές οι μνήμες έγιναν απόπειρες να σβηστούν, με μια επικοινωνιακή εκστρατεία που προσπάθησε να παρουσιάσει την εποχή της δικτατορίας όχι ως εποχή καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθοράς, αλλά ως «χρυσή εποχή» ευημερίας και μείωσης της εγκληματικότητας. Όλη αυτή ιστορικής παραπληροφόρησης μαζί με την απογοήτευση της εκλογικής βάσης από την αποτυχία των κυβερνήσεων μετά το 1986 να φέρουν σημαντικές βελτιώσεις στη ζωή των φτωχότερων Φιλιππινέζων εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές ότι άνοιξαν τον δρόμο επιστροφής της οικογένειας στο προεδρικό μέγαρο.

Η «κληρονομιά» και η κόρη του Ντουτέρτε

Ο νέος πρόεδρος πρόκειται να κληρονομήσει μια χώρα της οποίας η οικονομία φαίνεται να ανακάμπτει από την πανδημία καλύτερα από το αναμενόμενο. Ωστόσο, οι προκλήσεις, από τον υψηλό πληθωρισμό μέχρι τον απόηχο της βίαιης εκστρατείας κατά των ναρκωτικών, του προέδρου Ροντρίγο Ντουτέρτε, παραμένουν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει διεθνείς κατηγορίες για τον θανατηφόρο πόλεμο των ναρκωτικών, που έχει εξασφαλίσει αλλά η θριαμβευτική νίκη της κόρης του Σάρα, που έθεσε υποψηφιότητα για αντιπρόεδρος στο πλευρό του Μάρκος Τζούνιορ, ήταν μια ιδιαίτερα έξυπνη πολιτική κίνηση «προστασίας» του από πιθανές ποινικές κατηγορίες στις Φιλιππίνες ή στο εξωτερικό όταν εγκαταλείψει το αξίωμά του.

Η Σάρα Ντουτέρτε εξασφάλισε περισσότερες από τις μισές ψήφους στις χθεσινές εκλογές, επικυρώνοντας ένα επίθετο που έχει γίνει συνώνυμο με τη βαρβαρότητα και την ατιμωρησία σε μια χώρα που μαστίζεται από τη φτώχεια.

Περισσότεροι από 6.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί επίσημα στη διάρκεια της εκστρατείας του Ντουτέρτε κατά των ναρκωτικών από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2016, αλλά οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι δεκάδες χιλιάδες.

Ενώ οι θάνατοι καταδικάστηκαν ευρέως και προκάλεσαν έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, η γρήγορη «απονομή δικαιοσύνης» του Ντουτέρτε χτύπησε τη χορδή πολλών Φιλιππινέζων που έχουν βαρεθεί τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά και τη δυσλειτουργία που επηρεάζει την καθημερινότητά τους.

ΔΗ εκλογική επιτυχία της Σάρα Ντουτέρτε εδραιώνει τη θέση της οικογένειας στο επίκεντρο της πολιτικής για άλλα έξι χρόνια και διασφαλίζει ότι το όνομα Ντουτέρτε θα παραμείνει στη λίστα των ισχυρών πολιτικών δυναστειών της χώρας.

Με πληροφορίες από BBC, AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

The Old Oak: A symbol of endurance

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα