ΑΘΗΝΑ
21:16
|
17.08.2022
Περιπλέκεται η τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό αέριο μέσω Ουκρανίας μετά τον αποψινό «πόλεμο» ανακοινώσεων Gazprom και GTSOU.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σταματά από αύριο το πρωί, 11 Μάη, η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα, ανοίγοντας πιθανώς τον ασκό του Αιόλου για την περαιτέρω κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης στην Γηραιά Ήπειρο.

Λίγη ώρα αργότερα μετά ακολούθησε η απάντηση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom που διαμήνυσε απόψε ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό να μεταφερθεί η ροή φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε ένα νέο σταθμό εισόδου, όπως πρότεινε η GTSOU.

Ειδικότερα, η Gazprom απάντησε ότι ειδοποιήθηκε από το Κίεβο ότι οι ροές θα σταματήσουν από τις 7 το πρωί, τοπική ώρα και διαβεβαίωσε ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους αγοραστές αερίου στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει καμία απόδειξη ότι υπάρχει ανωτέρα βία, ούτε κάποιο εμπόδιο που να δυσχεραίνει τη μεταφορά αερίου όπως προηγουμένως.

Η αντίδραση της Gazprom είναι απάντηση στην πρότερη ανακοίνωση που εξέδωσε η ουκρανική εταιρία GTSOU που ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει τον σταθμό συμπίεσης του Νοβοπσκόφ, λόγω «της παρέμβασης των κατοχικών δυνάμεων στην τεχνική διαδικασία».

Ο σταθμός αυτός, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και τους ρωσόφωνους αυτονομιστές λίγο μετά την ρωσική εισβολή. Είναι ο πρώτος σταθμός συμπίεσης στο σύστημα διαμετακόμισης στην περιοχή του Λουχάνσκ, ’ όπου μεταφέρονται περίπου 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα ή το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με την GTSOU.

Η ανακοίνωση της GTSOU ανέφερε επίσης ότι για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους Ευρωπαίους εταίρους της και με βάση τους όρους της συμφωνίας, είναι δυνατόν να γίνεται προσωρινά η μεταφορά του φυσικού αερίου από το σημείο διασύνδεσης Σούτζα που βρίσκεται σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία».

Αυτό όμως όπως φάνηκε το απέρριψε η Gazprom.

Εικόνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Απασφάλισε» η Λιζ Τσέινι κατά των «δικών της» Ρεπουμπλικανών

Επείγουσα για το ΝΑΤΟ η αποστολή επιθεωρητών στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προτείνει η Τουρκία

Το Ιράν μπορεί να ενταχθεί στο σύστημα Mir εντός μηνών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα