ΑΘΗΝΑ
21:08
|
23.04.2024
Ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας προσφέρει πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Πιονγκγιάνγκ με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατά την ορκωμοσία του ο νέος πρόεδρος από τη Σεούλ, προσέφερε στη Βόρεια Κορέα οικονομική υποστήριξη εάν εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα.

Ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σοκ-γελ, προσέφερε ένα «τολμηρό σχέδιο» στη Βόρεια Κορέα, προκειμένου να αναμορφώσει την προβληματική οικονομία της, με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη του προγράμματος πυρηνικών όπλων της.

Μιλώντας, σήμερα Τρίτη, την πρώτη ημέρα της προεδρίας του, ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας δήλωσε πως «ενώ τα προγράμματα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας αποτελούν απειλή όχι μόνο για την ασφάλεια της χώρας μας αλλά και για ολόκληρη τη βορειοανατολική Ασία, η πόρτα του διαλόγου θα παραμείνει ανοιχτή ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε ειρηνικά αυτή την απειλή».Ο Γιουν είχε υποσχεθεί το προηγούμενο διάστημα να τηρήσει πιο σκληρή στάση έναντι της Πιονγκγιάνγκ από τον προκάτοχό του, αλλά φαίνεται ότι αποφεύγει να προκαλέσει το βορειοκορεατικό καθεστώς εν μέσω εικασιών για την προετοιμασία της διεξαγωγής πυρηνικής δοκιμής από τον Κιμ Ιλ Σούνγκ.

«Εάν η Βόρεια Κορέα ξεκινήσει πραγματικά μια διαδικασία για την ολοκλήρωση της αποπυρηνικοποίησης, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα ώστε να παρουσιάσουμε ένα τολμηρό σχέδιο που θα ενισχύσει σημαντικά την οικονομία της Βόρειας Κορέας και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του λαού της», είπε ο νέος πρόεδρος μιλώντας σε ένα πλήθος 40.000 ατόμων έξω από την εθνοσυνέλευση στη Σεούλ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Οι πύραυλοι και τα πυρηνικά του Βορρά αποτελούσαν απειλή για τη Νότια Κορέα, την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, είπε, προσθέτοντας: «Η πόρτα του διαλόγου θα παραμείνει ανοιχτή, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε ειρηνικά αυτήν την απειλή».

Ο συντηρητικός Γιουν, που αντικατέστησε τον φιλελεύθερο πρώην δικηγόρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μουν Τζε-ιν, ξεκίνησε επίσημα την προεδρία του τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με μια ενημέρωση για την ασφάλεια σε ένα υπόγειο καταφύγιο – σημάδι ότι τα πυρηνικά όπλα του Βορρά θα είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του.

Ο ηγέτης του Βορρά, Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι πιθανό να αυξήσει δραματικά την ένταση στην περιοχή πολύ σύντομα, με Αμερικανούς και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους να εικάζουν ότι το καθεστώς θα μπορούσε να προετοιμαστεί για τη διεξαγωγή της πρώτης πυρηνικής δοκιμής από το 2017 αργότερα αυτόν τον μήνα, πιθανώς την ώρα που ο Γιουν θα ετοιμάζεται για τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη Σεούλ.

Η απόφαση του Γιουν να συμμετάσχει στην πρώτη του ενημέρωση για την ασφάλεια σε ένα καταφύγιο είναι συμβολική των δεσμεύσεών του να τηρήσει πιο σκληρή στάση έναντι της Βόρειας Κορέας, αφού οι προσπάθειες του προκατόχου του να συνομιλήσει με τον Κιμ απέτυχαν να σημειώσουν πρόοδο στο θέμα της αποπυρηνικοποίησης.

Με πληροφορίες από Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει και τα όριά της…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα