ΑΘΗΝΑ
07:31
|
20.11.2024
Η γνωστή οργάνωση προάσπισης ελευθεριών στις ΗΠΑ, ACLU, νίκησε την εταιρία βιομετρικής αναγνώρισης Clearview AI βάζοντας φρένο στην ασυδοσία της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αμερικανική εταιρία παροχής υπηρεσιών βιομετρικών συστημάτων αναγνώρισης προσώπου με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, «Clearview AI», από την ίδρυσή της το 2017 ως σήμερα, παρείχε, δίχως δεύτερη συζήτηση, λογισμικό σε εταιρείες, αρχές επιβολής του νόμου, πανεπιστήμια και ιδιώτες αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη και επιρροή σε νευραλγικά κέντρα αποφάσεων. Ωστόσο, αυτή η πολιτική της εταιρίας από δω και μπρος αλλάζει.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του CNN, την Δευτέρα, 9 Μάη, η εταιρία Clearview AI ανακοίνωσε πως συμφώνησε να μην πουλά εφεξής το λογισμικό της στις περισσότερες εταιρίες των ΗΠΑ αλλά και στις δυνάμεις επιβολής τάξης και νόμου στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού που αναγκάστηκε να κάνει με την «Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών» (ACLU) και άλλες Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις προστασίας δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η εταιρία που έχει έδρα στη Νέα Υόρκη συμφώνησε επίσης (πάντα στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού) να μην προσφέρει πλέον δωρεάν δοκιμές του λογισμικού της σε μεμονωμένους αστυνομικούς αξιωματικούς δίχως έγγραφη εντολή από τους προϊσταμένους τους. Ειδική ρύθμιση υπάρχει για το Ιλλινόις όπου η εταιρία απαγορεύεται να πουλά το λογισμικό της για πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών και πολιτειακών αρχών επιβολής νόμου.

Πώς βρέθηκε στα δικαστήρια

Όλα ξεκίνησαν το 2020 όταν η ACLU προσέφυγε στα δικαστήρια έναντι της νεοϋρκέζικης εταιρίας βιομετρικής αναγνώρισης προσώπων με αφορμή την παραβίαση του πολιτειακού Νόμου Προστασίας της Ιδιωτικής Ζωής με τη χρήση βιομετρικών δεδομένων στο Ιλινόις που απαιτεί την έγγραφη συναίνεση των ανθρώπων προτού συλλεχθούν και αναλυθούν τα βιομετρικά τους δεδομένα.

Το Ιλλινόις είναι μία από τις λίγες αμερικανικές πολιτείες που προστατεύει την ιδιωτικότητα από την εκτεταμένη χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που εντοπίζουν και ταυτοποιούν ανθρώπους με βάση τα βιομετρικά δεδομένα προσώπου, φωνής, κ.α.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση επαναφέρει στο προσκήνιο την εκτεταμένη χρήση βιομετρικών εφαρμογών αναγνώρισης προσώπου στις ΗΠΑ εδώ και αρκετά χρόνια που έχει καταγγελθεί πολλές φορές από οργανώσεις πως παραβιάζουν μεταξύ άλλων συστηματικά την ιδιωτική ζωή εμπορευματοποιώντας προσωπικά δεδομένα.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός χαρακτηρίστηκε από εκπρόσωπο της ACLU σαν νίκη της οργάνωσης και των κατοίκων της πολιτείας του Ιλλινόις «αλλά και νίκη για το λαό όλης της χώρας σε ό,τι αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πανελλαδική απεργία και συγκεντρώσεις σήμερα 20 Νοεμβρίου  

Γιατί φοβάται τους οπαδούς το Ισραήλ;

Το Κοσμοδρόμιο απεργεί μαζί με όλα τα ΜΜΕ

Νεκρή 54χρονη στο βόρειο Ισραήλ και 5 τραυματίες από ρουκέτες της Χεζμπολάχ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα