Θα χρειαστούν δεκαετίες για να γίνει η Ουκρανία αποδεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Σε ομιλία του στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο κ. Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία μιας «παράλληλης ευρωπαϊκής κοινότητας» για χώρες, όπως η Ουκρανία που φιλοδοξούν να ενταχθούν στο μπλοκ ή που είχαν αποχωρήσει από την Ένωση με προφανή αναφορά στη Βρετανία. «Αυτό θα επιτρέπει σε μη κράτη μέλη της ΕΕ να συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας με άλλους τρόπους», σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
«Η Ουκρανία με τον αγώνα και το θάρρος της είναι ήδη ένα εγκάρδιο μέλος της Ευρώπης μας, της οικογένειάς μας, της ένωσής μας. Ακόμη και αν της δώσουμε αύριο το καθεστώς υποψηφίου, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι η διαδικασία για να της επιτραπεί η ένταξή της θα διαρκέσει αρκετά χρόνια πράγματι, πιθανώς αρκετές δεκαετίες», πρόσθεσε ο Μακρόν. Παράλληλα, επισήμανε ότι η σημερινή «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» θα είναι ανοιχτή σε δημοκρατικά ευρωπαϊκά έθνη που τηρούν τις «βασικές ευρωπαϊκές αξίες» σε τομείς όπως η πολιτική συνεργασία, η ασφάλεια, η συνεργασία στην ενέργεια, οι μεταφορές, οι επενδύσεις σε υποδομές ή η κυκλοφορία ανθρώπων. Σύμφωνα με τον Μακρόν η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει άμεσα μέλος της Κοινότητας αν αυτή δεν αναθεωρήσει προς το χαλαρότερο τις προϋποθέσεις ένταξης των υποψήφιων χωρών κι αν δεν «επανεξετάσει συνολικά την ενότητα της Ευρώπης».
Οι δηλώσεις Μακρόν έγιναν ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να ανακτούν όλο και περισσότερα εδάφη.
Να σημειωθεί πως προηγήθηκε δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανακοίνωσε ότι το εκτελεστικό σώμα της Κομισιόν θα δώσει τον Ιούνιο στη δημοσιότητα την αρχική της γνωμοδότηση σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Αξιωματούχοι στο Κίεβο επιβεβαίωσαν χθες Δευτέρα ότι υπέβαλαν το δεύτερο μέρος της αίτησης τους για την ένταξή τους στο μπλοκ των Βρυξελλών.