ΑΘΗΝΑ
13:45
|
04.05.2024
Εκτινάχθηκε στο 10,2% τον Απρίλιο, γυρίζοντας την Ελλάδα 27 χρόνια πίσω. Αποτυπώνονται ανατιμήσεις σε όλε κρίσιμες κατηγορίες προϊόντων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο 10,2% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, από 8,9% τον Μάρτιο, καθώς οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων καλπάζουν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και διαχέονται όλο και περισσότερο στο σύνολο σχεδόν της οικονομίας.

Εκρηκτική αύξηση κατά 122,6% καταγράφεται στην τιμή του φυσικού αερίου, κατά 88,8% στον ηλεκτρισμό και κατά 65,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αυξήθηκαν επίσης 22% τα έλαια, 14% τα κρέατα 13% τα λαχανικά , 11,7% τα γαλακτοκομικά και 10% το ψωμί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφεται υψηλό 27 ετών καθώς η αύξηση τιμών είναι η ταχύτερη από το 1995.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 10,2% τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περασμένης χρονιάς, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις κατά 35,2% στην ομάδα Στέγαση, 10,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά και 15,4 στην ομάδα Μεταφορές, ενώ οι δείκτες μειώθηκαν μόνο – κι αυτό ελάχιστα – στην ομάδα των Επικοινωνιών.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 2,1% τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 2,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, γάλα νωπό πλήρες, γιαούρτι, τυριά, αυγά, έλαια και λίπη, νωπά λαχανικά, κατεψυγμένα λαχανικά, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ζυμαρικά, νωπά ψάρια.

• 14,1% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις.

• 4,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

• 0,4% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

• 0,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, βενζίνη. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο κίνησης, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

• 0,6% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο πακέτο διακοπών.

• 0,9% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία καφενεία.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

• 0,5% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η δανέζικη εταιρεία Maersk LLC ρευστοποιεί τη θυγατρική της στη Ρωσία

Η Campari εξαγόρασε και το γαλλικό κονιάκ Courvoisier

Boeing mafia;

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα