Στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων εισάγεται σήμερα προς συζήτηση, με τη μορφή κατεπείγοντος, η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ η οποία αναμένεται να κυρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία την Πέμπτη, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.
Η συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν δεν θα έχει ετήσια, όπως στο παρελθόν, αλλά τουλάχιστον πενταετή διάρκεια. Κύρια πρόβλεψή της είναι η επέκταση και εμβάθυνση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ σε τέσσερις νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις: α) στο στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο, β) στο πεδίο Βολής Λιτόχωρου Πιερίας, γ) στο στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη και δ) στη Ναυτική Βάση Σούδας. Επίσης προβλέπει ότι επιτρέπεται για τουλάχιστον μια πενταετία στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, στη Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου Μαγνησίας καθώς και σε άλλες εγκαταστάσεις που θα συμφωνηθούν διμερώς.
Υπενθυμίζεται ότι στην καταληκτική ομιλία του, προ ημερών, στο Συνέδριο της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι την Πέμπτη στη Βουλή «όλοι θα τοποθετηθούν με την ψήφο τους για το πώς αντιλαμβάνονται τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας». Εισηγητής της ΝΔ στην κοινοβουλευτική συζήτηση έχει οριστεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εισηγητής θα είναι ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στο περιεχόμενο της συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ. «Ο κύριος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που παραχωρεί επ’ αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ (Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Βόλο), χωρίς να διαπραγματευτεί συγκεκριμένα ανταλλάγματα» ανέφερε και επισήμανε ότι «την ίδια στιγμή η Τουρκία του Ερντογάν δεν αναβαθμίζει μόνο τον διεθνή της ρόλο ως μεσολαβήτριας στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά και τη σχέση της με τις ΗΠΑ και αναμένει να παραλάβει νέα πολεμικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ».
Πυρά προς όλες τις πλευρές εξαπολύει και το ΚΚΕ αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, που αναλαμβάνει να επικυρώσει αυτή την επικίνδυνη Συμφωνία, ενόψει και της συνάντησης Μητσοτάκη-Μπάιντεν, αναλαμβάνει τεράστιες κι ιστορικές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό. Εξίσου μεγάλες είναι και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε τις βάσεις για αυτή τη Συμφωνία, μέσω του Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ, εγκαινιάζοντας τις παραπάνω υποδομές, όπως και των άλλων κομμάτων π.χ. ΚΙΝΑΛ που στηρίζουν αυτή την πολιτική.»
Σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στη Συμφωνία καλεί η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις τα εργατικά σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, της νεολαίας, όλο τον λαό, με συλλαλητήριο στην Αθήνα την Πέμπτη 12 Μάη, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια. Συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα και στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε μια σειρά ακόμα πόλεις.
Όπως υπογραμμίζει στο κάλεσμα «είναι μια Συμφωνία επικίνδυνη! Επεκτείνεται αρχικά για 5 χρόνια και στη συνέχεια επ’ αόριστον, μετατρέποντας τη χώρα μας σε αμερικανοΝΑΤΟϊκό πολεμικό ορμητήριο και ταυτόχρονα σε στόχο αντιποίνων! Αυτό μαρτυρά η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Ήδη η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, που προετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, εφαρμόζεται στην πράξη, με τις υποδομές στην Αλεξανδρούπολη, στη Σούδα, στη Λάρισα και σε όλη τη χώρα να συμμετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία! Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα στέλνει πολεμικό υλικό και προετοιμάζεται να στείλει και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεών της, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες ασκήσεις – πρόβες πολέμου βρίσκονται σε εξέλιξη!».