ΑΘΗΝΑ
14:07
|
19.04.2024
Η εμβληματική μεταξοτυπία του 1964 πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 195 εκ. δολαρίων και έγινε το ακριβότερο έργο Τέχνης του 20ου αιώνα που βγήκε στο «σφυρί».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε «Shot Sage Blue Marilyn» δια χειρός του Άντι Γουόρχολ πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s έναντι 195 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η τιμή που έπιασε η εμβληματική μεταξοτυπία του 1964 αποτελεί ρεκόρ και έτσι η «Μπλε Μέριλιν» έγινε το ακριβότερο έργο Τέχνης του 20ου αιώνα που έχει βγει σε δημοπρασία. Ο Άντι Γουόρχολ εμπνεύστηκε το εν λόγω πορτρέτο από μια φωτογραφία της Μέριλιν Μονρόε.

Πριν από τη δημοπρασία ο οίκος Christie’s είχε γράψει σχετικά για το έργο του σημαντικότερου εκπροσώπου της ποπ αρτ: «Είναι από τις πιο σπάνιες και υπερβατικές εικόνες που υπάρχουν».

Η τιμή εκκίνηση για την πώληση του πορτρέτου ήταν τα 200 εκατ. δολάρια. Τελικά πωλήθηκε στην τιμή των 170 εκ δολαρίων αλλά με τους φόρους κι άλλες χρεώσεις έφτασε στα 195 εκ. δολάρια.

Ο οίκος  Christie’s αναφέρει ότι το έργο έχει «την κλασική ομορφιά της «Αφροδίτης της Μήλου» και το χαρακτηρίζει «μοντέρνα Μόνα Λίζα». Αποδίδει στον Γουόρχολ ότι εδραίωσε μόνος του τον «μύθο» της Μονρόε, λόγω της «μοναδικής ικανότητας του καλλιτέχνη να αιχμαλωτίζει την ταπεινή ομορφιά μίας παγκόσμιας σούπερ σταρ».

Μέχρι χθες τα σκήπτρα του ακριβότερου έργου Τέχνης του 20ου αιώνα κατείχαν οι «Γυναίκες του Αλγερίου» του Πάμπλο Πικάσο, το οποίο πωλήθηκε το 2015 στην τιμή των 179,4 εκατ. δολαρίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Φίνος Φιλμ αποχαιρετά τον Γιάννη Φέρτη με ένα συγκινητικό βίντεο

Η Rowling τάχθηκε υπέρ του Voldemort και κατέστρεψε μια γενιά

Νέες ανακαλύψεις στην Πομπηία: Τοιχογραφίες με την Ωραία Ελένη και τον Θεό Απόλλωνα

Φιλ Ιερόπουλε τι σχέση έχει η Μπάτλερ με τον Μπουνιουέλ;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα