Στην χορήγηση 808 εκατομμυρίων δολαρίων σαν δήθεν «επιπρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια» για την «κρίση» στη Συρία ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ μέσω της υπηρεσίας «αρωγής» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, USAID.
Το ποσό ανακοίνωσε πρώτη το βράδυ της Τρίτης η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίφιλντ με αφορμή την προχτεσινή έκτη «διεθνή σύνοδο δωρητών» για την «Υποστήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής» και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε αυτό και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.
Σε ό,τι αφορά την αμερικάνικη «βοήθεια» των 808 εκατ. δολαρίων, από αυτά τα 446 εκατομμύρια προέρχονται από την USAID και θεωρούνται το υψηλότερο ποσό των ΗΠΑ «προς τη Συρία» για «έκτακτη επισιτιστική βοήθεια, υγεία, προστασία, υποστήριξη, καταλύματα, «ρευστό για διάφορους σκοπούς», υποστήριξη αγροτών, για συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, «για πάνω από 5,8 εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία και σε πρόσφυγες γειτονικών χωρών», όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία.
Προηγήθηκε η έκτη διεθνής σύνοδος δωρητών για τη Συρία στις Βρυξέλλες στις 9 και 10 Μάη.
Σε ανακοίνωση της ΕΕ αναφέρεται η έκτη διάσκεψη των Βρυξελλών είχε ως θέμα «Στηρίζοντας το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής». Στην υπουργική σύνοδο υψηλού επιπέδου που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της διάσκεψης της 10ης Μαΐου, εκπροσωπήθηκαν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και 55 χώρες, συμπεριλαμβανομένων κρατών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης 22 διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών.
Ανακοινώθηκε, μέσω δεσμεύσεων διαφόρων χωρών, πως συγκεντρώθηκαν κεφάλαια ύψους 6,4 δισ. EUR για το 2022 για τις ανάγκες των Σύρων εκτοπισμένων και προσφύγων κυρίως (αν όχι αποκλειστικά) σε περιοχές που δεν ελέγχει η κυβέρνηση και ο στρατός του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Από τα 6,4 δισ. ευρώ, τα 1,53 δισ. ευρώ θα δοθούν από την ΕΕ.
Η «αντιτρομοκρατική» σύνοδος στο Μαρακές
Σήμερα, πάντως, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και άλλων 84 χωρών που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους ήταν επικεντρωμένο στο Μαρακές. Εκεί ξεκίνησε σήμερα η πρώτη υπουργική σύνοδος του συνασπισμού των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Αφρική.
Στη σύνοδο αναμένεται να επανεξεταστούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ και να συζητηθεί η υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με την παρουσία της οργάνωσης των τζιχαντιστών στο Αφγανιστάν και την Αφρική που αυξάνεται. Ειδικό βάρος θα δοθεί και στην μάστιγα των τζιχαντιστών στην υποσαχάρεια Αφρική μέσω οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος Δυτικής Αφρικής, Μπόκο Χαράμ, Σαμπάμπ, κ.α.
Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.