Τα σχέδια της Τουρκίας για την αγορά 40 σύγχρονων F-16 προωθεί με θέρμη η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν κατά τις τελευταίες πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal».
Η εφημερίδα αναφέρει πως ήδη η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από τους επικεφαλής Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο κογκρέσο να εγκρίνουν την πώληση μερικών δεκάδων F-16 αλλά και προηγμένων οπλικών συστημάτων και άλλων ειδών στρατιωτικού εξοπλισμού (π.χ. πύραυλοι AIM-9 Sidewinder, πύραυλοι AIM-120 Amraam) στο πλαίσιο αναθέρμανσης των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων.
Η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα τουρκικά F-16, γεγονός που σηματοδοτεί μια σημαντική αναβάθμιση για τα μαχητικά της Τουρκίας.
Μάλιστα κατά την ίδια πηγή, Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι φαίνεται να συνηγορούν υπέρ της συμφωνίας για τα F-16, με το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκατάσταση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες δοκιμάστηκαν το 2017, μετά την επιλογή της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400, τα οποία όπως φαίνεται θα διατηρήσει κατορθώνοντας (εάν επαληθευτούν και στην πράξη οι πληροφορίες αυτές) να έχει και «την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο».
Ρεπόρτερ της εφημερίδας ρώτησαν συνεργάτες του 68χρονου γνωστού Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ που είναι πρόεδρος της επιτροπής Ξένων Σχέσεων της γερουσίας να σχολιάσουν τις πληροφορίες περί πιέσεων της κυβέρνησης στο Κογκρέσο για την αγορά των F-16 από την Τουρκία και εκείνοι απέφυγαν να απαντήσουν.
Το ίδιο έκαναν εκπρόσωποι του Στέιτ Ντηπάρτμεντ αλλά και του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Από την άλλη ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζιμ Ρις που συμμετέχει επίσης στην επιτροπή Ξένων Σχέσεων της Γερουσίας σχολίασε πως η Τουρκία «είναι κρίσιμος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος και πρέπει να έχουμε ανοικτό μυαλό και να τους επιτρέψουμε την αγορά των F-16 αλλά θα χρειαστούν ουσιαστικά επιχειρήματα που να πείθουν». Ο ίδιος πρόσθεσε πως ακόμη τα πράγματα δεν είναι σε αυτό το σημείο.
Παράλληλα ο Μερβέ Ταχίρογλου, συντονιστής του τουρκικού προγράμματος της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, «Σχέδιο για την Δημοκρατία στην Μέση Ανατολή», κληθείς από την WSJ να σχολιάσει τις εξελίξεις παρατήρησε «πιο ήπιους τόνους στο κογκρέσο έναντι της Τουρκίας λόγω Ουκρανίας και Αφγανιστάν» ωστόσο δίστασε να απαντήσει με σιγουριά εάν τα πράγματα έχουν «ωριμάσει» αρκετά ώστε να ξεκινήσει η πώληση των F-16 στην Τουρκία.