ΑΘΗΝΑ
16:56
|
23.09.2023
Η ευρωομάδα των Φιλελευθέρων «Renew Europe» ζητά οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας να συμπεριλαμβάνουν Ευρωπαίους σε διοικητικά συμβούλια μεγάλων ρωσικών εταιρειών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ομάδα των Φιλελευθέρων «Renew Europe» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ασκεί πιέσεις ώστε να μεγαλώσει ο κατάλογος των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας συμπεριλαμβάνοντας Ευρωπαίους που έχουν περάσει από ηγετικές θέσεις στα διοικητικά συμβούλια ρωσικών εταιρειών. Ανάμεσα στους «στόχους» της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων φέρεται να είναι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Το Politico, το οποίο «είδε» το προσχέδιο ψηφίσματος του Ισπανού ευρωβουλευτή, Λουίς Γκαρσιάνο, αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στηρίξει το νέο – έκτο- πακέτο «των δικαιολογημένων κυρώσεων» της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Το κείμενο, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα, φέρεται να «απευθύνει επίσης έκκληση για διεύρυνση του καταλόγου των κυρώσεων σε βάρος Ευρωπαίων που έχουν υπάρξει μέλη διοικητικών συμβουλίων ρωσικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ».

Ο Σρέντερ, καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005, δέχεται εδώ και καιρό έντονες πιέσεις να παραιτηθεί από τις υψηλά αμειβόμενες θέσεις που έχει σε ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς και να αποκηρύξει δημόσια την πολιτική του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία. Ο πρώην Καγκελάριος ακόμα δεν έχει κάνει τίποτα από τα δύο.

Ο Γερμανός πολιτικός έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Μόσχα και διορίστηκε πρόεδρος του αγωγού Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία λίγες εβδομάδες μετά την αποχώρησή του από την Καγκελαρία. Η δυσαρέσκεια για τη θέση του Σρέντερ αναζωπυρώθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, όταν οι New York Times δημοσίευσαν συνέντευξη με τον πρώην καγκελάριο στην οποία είπε ότι δεν προτίθεται να «κάνει κάποιο mea culpa», ενώ αμφισβήτησε τη δυτική βεβαιότητα ότι ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από τη σφαγή Ουκρανών αμάχων στην Μπούτσα. «Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα του φαινομένου των ‘περιστρεφόμενων θυρών’», είπε ο Ισπανός ευρωβουλευτής Γκαρσιάνο στο POLITICO αναφερόμενος στον Σρέντερ. «Ένας άνθρωπος που εργάζεται για τη ρωσική κυβέρνηση, αφού εργάστηκε για την προώθηση του Nord Stream 2… και είναι άμεσα υπεύθυνος για την ύπαρξη αυτών των γερμανο-ρωσικών δεσμών… Νομίζω ότι η Ευρώπη δεν έχει κάνει αρκετά».

Πάντως οι δύο μεγαλύτερες σε δύναμη εδρών ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου – το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες – δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει με το προσχέδιο του ψηφίσματος του Λουίς Γκαρσιάνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ρωσία λέει ότι οι Αρμένιοι μαχητές του Καραμπάχ αρχίζουν να παραδίδουν τα όπλα

Σι Τζινπίνγκ: Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ν. Κορέα

AfD: Πρόγραμμα «πρώτων 100 ημερών» της Εναλλακτικής για τη Γερμανία

Έκθεση και εκδήλωση για την άναρχη τουριστική ανάπτυξη διοργανώνουν Άλως και Reporters United

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα