ΑΘΗΝΑ
11:18
|
05.11.2024
Ενα πραγματικό επιστημονικό επίτευγμα κρύβεται πίσω από την φωτογραφική αποτύπωση μίας μαύρης τρύπας στον Γαλαξία μας με μάζα 4 εκατ. φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πρώτη φωτογραφία μίας μαύρης τρύπας στον Γαλαξία μας κατέγραψε το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (ETH), ένα παγκόσμιο δίκτυο κεραιών που λειτουργούν σαν ενιαίο, γιγάντιο ραδιοτηλεσκόπιο. Το ΕΤΗ βαφτίστηκε έτσι από την νοητή σφαίρα που σχηματίζεται γύρω από μια μαύρη τρύπα μέσα από την οποία τίποτα, (ούτε καν το φως) δεν μπορεί να αποδράσει.

Σε κάθε περίπτωση, η ιστορική φωτογραφία της πρώτης μαύρης τρύπας, που έχει μάζα περίπου 4 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, παρουσιάστηκε σήμερα σε έξι διαφορετικά σημεία του πλανήτη με ταυτόχρονες συνεντεύξεις Τύπου. Γιορτάστηκε από τους αστρονόμους σαν μέγα επίτευγμα που επήλθε μετά από συστηματικές προσπάθειες και έρευνες αρκετών ετών.

Η ανακάλυψη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters» επιβεβαιώνει ανάμεσα στα άλλα τη θεωρία Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι μολονότι η μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας είναι πολύ πιο κοντά από την μαύρη τρύπα που φωτογράφησαν πριν από τρία χρόνια σε άλλο γαλαξία, το εγχείρημα της φωτογράφησης της ήταν πολύ πιο δύσκολο επειδή υπάρχει πολύ περισσότερη σκόνη στην περιοχή του Τοξότη Α*.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απέπλευσε η 41η ερευνητική αποστολή της Κίνας στην Ανταρκτική

Επιτυχής ο ελλιμενισμός της κινεζικής αποστολής στον Διαστημικό Σταθμό

Έρευνα: Ζώα και έντομα λατρεύουν το αλκόολ για… διαφορετικούς λόγους

Η Κίνα θα εκτοξεύσει 3 διαστημόπλοια στον τροχιακό της σταθμό το 2025

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα