ΑΘΗΝΑ
16:35
|
03.05.2024
Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για αγωγή κατά της Novartis έρχεται μετά από πρότερη απόπειρα του Θάνου Πλεύρη για εξωδικαστικό διακανονισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντολή για έγερση αγωγής κατά της φαρμακοβιομηχανίας Novartis ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης για διεκδίκηση της αποζημίωσης για την προσβολή του ελληνικού δημοσίου ανακοίνωσε σήμερα πως έδωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο Πλεύρης ανακοίνωσε επίσης πως η κυβέρνηση θα προβεί στη σύσταση επιτροπής διαπραγμάτευσης και στον διορισμό δικηγορικής εταιρείας στις ΗΠΑ για την «προάσπιση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου», μην διστάζοντας να κατηγορήσει την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πως «επένδυσε στη σκευωρία και δεν διεκδίκησε τίποτε από την εταιρία». Υποστηρίζει δε πως αυτό θα το αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση διαβεβαιώνοντας πως θα προβεί σε «όλες τις ενέργειες για να λογοδοτήσει η Νοβάρτις και να αποζημιώσει το ελληνικό δημόσιο για τις παράνομες πρακτικές της».

Η εξέλιξη προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, καθώς πριν εκδοθεί η συγκεκριμένη ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας είχε κυκλοφορήσει άλλη που δρομολογούσε την έναρξη διαπραγμάτευσης μεταξύ δικηγόρων του ελληνικού δημοσίου και της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας με στόχο…εξωδικαστική συμφωνία χωρίς να έχει καν κατατεθεί σε βάρος της Νοβάρτις αγωγή. Ακολούθησαν δημοσιογραφικές και πολιτικές αντιδράσεις που προκάλεσαν την έκδοση της ανακοίνωσης για την νομική προσφυγή της ελληνικής κυβέρνησης κατά της φαρμακοβιομηχανίας.

Ενδιαφέρουσες ήταν, μεταξύ των οποίων, οι αντιδράσεις του εκδότη του Ντοκουμέντο Κώστα Βαξεβάνη που είχε προσφάτως αντιμετωπίσει κατηγορίες για κακουργήματα για την υπόθεση στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας, και του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, που διαγράφηκε από το κόμμα της ΝΔ τον περασμένο Φλεβάρη, αποχώρησε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και εντάχθηκε στην Πολιτική Ομάδα Ανανεώστε την Ευρώπη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας έχει ως ακολούθως:

Υλοποιώντας την κυβερνητική δέσμευση μας να διεκδικήσουμε αποζημίωση από την εταιρία Novartis για το συνόλο των παράνομων πρακτικών και σύμφωνα με πρακτικό του ΝΣΚ, προβαίνουμε επιπλέον στις ακόλουθες ενέργειες:

α) εντολή για σύσταση επιτροπής διαπραγμάτευσης

β) έντολη για διορισμό δικηγορικής εταιρείας στις ΗΠΑ για προάσπιση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου και

γ) εντολή για έγερση αγωγής ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης για διεκδίκηση της αποζημίωσης για την προσβολή του ελληνικού δημοσίου με επιφύλαξη για την τυχόν επιπλέον ζημιά που θα προσδιοριστεί και η οποία έχει ήδη συνταχθεί.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επένδυσε στη σκευωρία και δεν διεκδίκησε τίποτα από την εταιρεία η κυβέρνηση της ΝΔ προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για να λογοδοτήσει η Novartis και να αποζημιωσει το ελληνικό δημόσιο για τις παράνομες πρακτικές της».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραήλ: Καταγγελία στον ΟΟΣΑ κατά της Τουρκίας για την διακοπή των εμπορικών σχέσεων

«Πράσινο φως» στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα