ΑΘΗΝΑ
22:25
|
23.04.2024
Προς κατεδάφιση μνημείο για την απελευθέρωση της χώρας από τους Ναζί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Λετονοί νομοθέτες ενέκριναν, ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει την αποσυναρμολόγηση ενός σοβιετικού μνημείου στην πρωτεύουσα Ρίγα, καθώς το έθνος της Βαλτικής προσπαθεί να αποβάλει το ιστορικό του παρελθόν, εν μέσω της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το νομοσχέδιο που τροποποιεί μια συμφωνία του 1994 μεταξύ της Λετονίας και της Ρωσίας για τη διατήρηση των μνημείων της σοβιετικής εποχής στο κράτος της Βαλτικής εγκρίθηκε χθες Πέμπτη και θα τεθεί σε ισχύ από τις 16 Μαΐου.

«Οι μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές συνθήκες…σημαίνουν ότι η Λετονία δεν μπορεί και δεν θα υποχρεωθεί να διατηρήσει …μνημεία της σοβιετικής κατοχής», δήλωσε ο Ριχάρντς Κολς, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις εξωτερικές υποθέσεις, εξηγώντας την απόφαση και πρόσθεσε ότι η Λετονία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις διεθνείς της υποχρεώσεις σχετικά με τα στρατιωτικά νεκροταφεία.

Το επίμαχο μνημείο στο πάρκο Victory της Ρίγας αποτελεί εδώ και χρόνια μήλο της έριδος μεταξύ Λετονίας και Ρωσίας και είναι αφιερωμένο στους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που απελευθέρωσαν τη Σοβιετική Λετονία από τους Ναζί εισβολείς.

Τα γεγονότα προκάλεσαν διαμάχη μεταξύ των περισσότερων πολιτών της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, η οποία από την ανάκτηση της ανεξαρτησίας το 1991 έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Λετονία που μετά την απόσχισή τους το 1991 έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., έχει εγκρίνει σειρά νόμων με στόχο την εξάλειψη της ρωσικής επιρροής και την ενίσχυση της θέσης της λετονικής γλώσσας και κουλτούρας.

Με πληροφορίες από Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Κλειστός την Παρασκευή, 26/4 ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου

Όλαφ Σολτς: «Ο Πούτιν δεν έχει το δικαίωμα να επικαλείται τον Καντ»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα