ΑΘΗΝΑ
10:40
|
18.05.2022
«Πρέπει να μείνει μακριά από γεωπολιτικές διαμάχες και κυρώσεις", δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και οι κύριες πηγές ενέργειας του πλανήτη πρέπει να μείνουν έξω από κάθε γεωπολιτική και ιδεολογική διαμάχη, και μακριά από κάθε είδους κυρώσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, μετά τη συνάντησή του, χθες Πέμπτη στο Καράκας, με τον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο.

Υπό αυτή την έννοια, ο, Νικολάς Μαδούρο ανέφερε ότι τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ πρέπει να παραμείνουν ενωμένα, αυστηρά πειθαρχημένα και να συνεχίσουν αν ρυθμίζουν την αγορά πετρελαίου, σύμφωνα με τις ανάγκες της ανθρωπότητας.

«Γινόμαστε μάρτυρες των λεγόμενων κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο και το αποτέλεσμα μπούμερανγκ στην οικονομία και στην ποιότητα ζωής στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», συνέχισε ο κ. Μαδούρο, αναφερόμενος στα τιμωρητικά μέτρα που εφαρμόζει η Δύση σε βάρος της Ρωσίας.

Όπως ανέφερε, οι συμφωνίες παραγωγής πετρελαίου που υπογράφηκαν το 2016 μεταξύ του ΟΠΕΚ και χωρών μη μελών του ΟΠΕΚ, είναι δυνατόν να διασφαλίσουν την σταθερότητα των τιμών του αργού πετρελαίου σε καταστάσεις κρίσης, και ο οργανισμός μπορεί να δώσει την κατάλληλη απάντηση στην σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Μπαρκίντο ανέφερε: «Θα ήθελα να απευθύνω, με σεβασμό, έκκληση στους ηγέτες να σέβονται τις βασικές αρχές του ΟΠΕΚ (…) δυνάμει των οποίων πρέπει να αποπολιτικοποιηθεί το πετρέλαιο – δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν πολιτικό όπλο, ή για την επιβολή τιμωρίας».

«Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βενεζουέλας, τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα στον κόσμο, είναι εδώ για το καλό της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού.

«Ο ΟΠΕΚ είναι Βενεζουέλα, η Βενεζουέλα είναι ΟΠΕΚ, εδώ γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του ΟΠΕΚ, εδώ επωάστηκε αυτή η ιδέα χάρη στον Χουάν Πάμπλο Πέρεθ Αλφόνζο, έναν Βενεζουελανό οραματιστή», επιβεβαίωσε ο γ.γ. του Οργανισμού.

Με πληροφορίες από Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φινλανδία και Σουηδία ανοίγουν συζήτηση για την ουδετερότητα της Αυστρίας

Μητσοτάκης σε ομογενείς: «Η Ελλάδα να γίνει το μοντέρνο κράτος που μας αξίζει»

Στα χέρια του Στόλντεμπεργκ τα αιτήματα Σουηδίας και Φινλανδίας

Αζοφστάλ, χάρτινη ΕΕ και ο Πούτιν που πεθαίνει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα