ΑΘΗΝΑ
05:50
|
05.10.2023
Διαρροές για «σπάσιμο» του 6ου πακέτου μέτρων και περαιτέρω αναβολή της απόφασης, ώστε να παρακαμφθεί η αντίδραση της Ουγγαρίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ως πλήγμα, περιγράφουν διπλωμάτες τις σκέψεις που έχουν διαρρεύσει για αφαίρεση του ακανθώδους ζητήματος του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που επεξεργάζεται η Ε.Ε.

Όπως αναφέρει σήμερα το Politico, μια «ριζοσπαστική» λύση που κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες, ώστε να παρακαμφθεί η απροθυμία του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, θα μπορούσε να είναι ο διαχωρισμός του ζητήματος ώστε να ψηφιστούν όλες οι υπόλοιπες κυρώσεις, στις οποίες υπάρχει συμφωνία.

Μια τέτοια καθυστέρηση στο ζήτημα του εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού και διυλισμένων καυσίμων, ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και οι πιέσεις σε «απείθαρχους» εταίρους, θα θεωρηθεί μερική ήττα της Ε.Ε. καθώς το ζήτημα θεωρείται κρίσιμο για τον περιορισμό μιας βασικής ροής εσόδων της Μόσχας.

Συγκεκριμένα, θα ήταν και ένα προσωπικό πλήγμα για την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πρότεινε την πλήρη απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, στο προσχέδιο του έκτου πακέτου κυρώσεων που ανακοινώθηκε στις 4 Μαΐου και σχεδόν δέκα μέρες μετά παραμένει προσχέδιο.

Το γεγονός ότι εξετάζεται η περίπτωση διαχωρισμού του εμπάργκο από το πακέτο, δείχνει πόσο δύσκολο είναι για την ΕΕ να κλιμακώσει την οικονομική της επίθεση κατά του Κρεμλίνου και πόσο επώδυνο είναι να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια.

Η Κομισιόν προσπάθησε να καταλήξει σε συμβιβασμό με τον Όρμπαν, καθώς για την Ουγγαρία, όπως και για τη Σλοβακία και άλλες χώρες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη ροή ρωσικού πετρελαίου η απαγόρευση του αργού θα ήταν επώδυνη.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Όρμπαν ζητά περισσότερο χρόνο – και ενδεχομένως περισσότερα χρήματα σύμφωνα με το Politico – για να μπορέσει να συμφωνήσει.

«Υπάρχει πράγματι μια ιδέα να χωρίσουμε το πακέτο καθώς έχουμε συμφωνήσει στο 90% του, οπότε προχωράμε με τα πάντα εκτός από την απαγόρευση του πετρελαίου», δήλωσε ανώνυμα διπλωμάτης της στο Politico. «Είναι απογοητευτικό που δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τα πράγματα που έχουν συμφωνηθεί. Γιατί να μην το κάνουμε έτσι, να είμαστε πραγματιστές και μετά να συνεχίσουμε τη συζήτηση για την ενέργεια;» πρόσθεσε.

Ενόψει της σημερινής συνάντησης των πρεσβευτών της Ε.Ε., στην οποία δεν είναι ακόμη σαφές αν θα συζητηθεί το ζήτημα, πηγές αναφέρουν πως μια τέτοια σκέψη θα μπορούσε να στείλει «ένα κακό μήνυμα» και μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει αντιδράσεις και από άλλες χώρες, κατά το παράδειγμα της Ουγγαρίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κάντε το, όπως ο Πελετίδης

Ο Πελετίδης έβαλε τα γυαλιά σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυβερνήσεις που προκάλεσαν τα χάλια στο ΟΑΚΑ κάνοντας υποδειγματική δουλειά στο στάδιο της Πάτρας.
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Μόσχα από βδομάδα ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Θα αλλάξουν όλες οι διοικήσεις των νοσοκομείων, λέει ο υπουργός Υγείας

Πρόταση ευρωβουλής για δωρεάν μεταφορά χειραποσκευών στα αεροπλάνα

Ιστορικά αναγκαίος ένας πολυπολικός κόσμος, λέει ο Πούτιν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα