Τυνήσιος αξιωματούχος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του αύξησε τις τιμές της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην τελευταία σειρά αυξήσεων τιμών σε μια χώρα που υφίσταται τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της.
Η αφρικανική χώρα επιδιώκει να συνάψει νέα δανειακή συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για μεταρρυθμίσεις που δεν υποστηρίζονται από τον λαό της, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής των επιδοτήσεων ενέργειας και τροφίμων και πάγωμα των μισθών.
Ο Σάμι Μπεν Χαμίντα, εμπορικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Ηλεκτρισμού και Αερίου της Τυνησίας, επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο τυνησιακό ραδιόφωνο Mosaique FM ότι η αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν 12 τοις εκατό για όσους η κατανάλωση φθάνει τις 200 kWh το μήνα.
Ο Μπεν Χαμίντα πρόσθεσε ότι προστέθηκε αύξηση 16 τοις εκατό για όσους η κατανάλωση φυσικού αερίου υπερβαίνει τα 30 κυβικά μέτρα το μήνα.
Ο Τυνήσιος υπουργός Γεωργίας δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Τυνησία θα αυξήσει τις τιμές ορισμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, των αυγών και του κοτόπουλου. Αυτό έγινε μετά τη διαμαρτυρία των αγροτών για την αύξηση των τιμών του κριθαριού.
Συνδικάτα και πολιτικοί προειδοποιούν ότι το επαναλαμβανόμενο κύμα αυξήσεων των τιμών και η πτώση της αγοραστικής δύναμης εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές και διαμαρτυρίες που οι αρχές μπορεί να μην είναι σε θέση να ελέγξουν.
Ο Πρόεδρος Καΐς Σαϊέντ αντιμετωπίζει ήδη επανειλημμένες πολιτικές διαμαρτυρίες για να τον αναγκάσουν να επιστρέψει στη δημοκρατική πορεία που υιοθέτησε η επανάσταση του 2011.
Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση αύξησε επίσης την τιμή των καυσίμων κατά πέντε τοις εκατό, την τρίτη αύξηση φέτος.
Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας είπε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι η Τυνησία θα αυξάνει τις εγχώριες τιμές των καυσίμων κάθε μήνα φέτος κατά τουλάχιστον 3%, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει αύξηση τουλάχιστον 30 τοις εκατό μέχρι το τέλος του 2022.
Η κυβέρνηση λέει ότι η επίτευξη συμφωνίας δανείου με το ΔΝΤ είναι απαραίτητη και κρίσιμη για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση της οικονομίας. Ωστόσο, η επιρροή Γενική Εργατική Ένωση της Τυνησίας έχει απορρίψει αυτές τις μεταρρυθμίσεις και απείλησε να πραγματοποιήσει εθνική απεργία για τις θέσεις εργασίας του δημόσιου τομέα και τους κρατικούς θεσμούς.
Πηγή: Middle East Monitor