Με κεντρικά θέματα τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επικείμενη αίτηση ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, Κυριακή, στο Βερολίνο η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Οι συναντήσεις ξεκινούν στις 20:00 (ώρα Ελλάδος) με το δείπνο εργασίας, στο οποίο θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λιντ και της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο, ενώ αύριο στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) έχει προγραμματιστεί να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου της «οικοδέσποινας» Ανναλένα Μπέρμποκ και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο κ. Στόλτενμπεργκ θα συμμετάσχει διαδικτυακά, καθώς πριν από λίγες ημέρες διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Στις εργασίες στο Βερολίνο θα συμμετάσχει ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Τζοάνα. Αντιθέτως, με φυσική παρουσία θα συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο της Συμμαχίας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ‘Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είχε επίσης προσβληθεί από κορονοϊό και γι’ αυτό δεν μετέβη τις προηγούμενες ημέρες στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται μεταξύ άλλων η θέση που θα λάβει στη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σχέση με το ενδεχόμενο ένταξης στη Συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας. «Για την ώρα παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με την Σουηδία και την Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική γνώμη», δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τις σκανδιναβικές χώρες «ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως το απαγορευμένο κουρδικό ΡΚΚ.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Αντρέα Ζάσε, το ανεπίσημο πλαίσιο της συνάντησης έχει ως στόχο να διαφοροποιηθεί συνειδητά από το έως τώρα επίσημο και γι’ αυτό έχουν μεταξύ άλλων προβλεφθεί πολύ μικρότερα, εμπιστευτικού χαρακτήρα σχήματα για απευθείας συνομιλίες. «Το ανεπίσημο πλαίσιο εξυπηρετεί μεταξύ άλλων τον στόχο της ενίσχυσης της πολιτικής διάστασης και των πολιτικών διαβουλεύσεων του ΝΑΤΟ», δήλωσε η εκπρόσωπος. «Το ανεπίσημο πλαίσιο εξυπηρετεί μεταξύ άλλων τον στόχο της ενίσχυσης της πολιτικής διάστασης και των πολιτικών διαβουλεύσεων του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.