ΑΘΗΝΑ
12:13
|
06.05.2024
Ο Μπόρις Τζόνσον θα μεταβεί στη Βόρεια Ιρλανδία για να προσπαθήσει να τερματίσει ένα πολιτικό αδιέξοδο που εμποδίζει τον σχηματισμό περιφερειακής διοίκησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μεταβαίνει τη Δευτέρα στη Βόρεια Ιρλανδία για να προσπαθήσει να τερματίσει ένα πολιτικό αδιέξοδο που εμποδίζει τον σχηματισμό περιφερειακής διοίκησης.

Το ταξίδι έρχεται εν μέσω απειλών από την κυβέρνηση του Τζόνσον να σπάσει τη συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία κατηγορεί για την κρίση.

Οι ψηφοφόροι στη Βόρεια Ιρλανδία εξέλεξαν μια νέα Συνέλευση αυτόν τον μήνα, σε εκλογές όπου το ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν κέρδισει τις περισσότερες έδρες. Ήταν η πρώτη φορά που ένα κόμμα που επιδιώκει την ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας κέρδισε εκλογές στο προπύργιο της προτεσταντικής συνδικαλιστικής εξουσίας.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα ήρθε δεύτερο και αρνείται να σχηματίσει κυβέρνηση ή ακόμα και να επιτρέψει τη συνεδρίαση της συνέλευσης, έως ότου η κυβέρνηση του Τζόνσον καταργήσει τους ελέγχους μετά το Brexit για τα αγαθά που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τους κανόνες κατανομής της εξουσίας που θεσπίστηκαν ως μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας της Βόρειας Ιρλανδίας, δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συνεργασία τόσο των εθνικιστικών όσο και των ενωτικών κομμάτων.

Ο Τζόνσον θα παροτρύνει τους πολιτικούς ηγέτες στο Μπέλφαστ να επιστρέψουν στη δουλειά και να ασχοληθούν με «βασικά» ζητήματα, όπως το αυξανόμενο κόστος ζωής, ανακοίνωσε το γραφείο του την Κυριακή. Ανέφερε επίσης ότι θα κατηγορήσει την ΕΕ ότι αρνείται να υποχωρήσει σχετικά με τους συνοριακούς ελέγχους μετά το Brexit και προειδοποιήσει ότι η Βρετανία θα έχει «αναγκαιότητα να δράσει» εκτός εάν το μπλοκ αλλάξει τη θέση του.

Πηγή: Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Λαβρόφ: Ανεξάρτητως νικητή στις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ρωσία θα θεωρείται εχθρός

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα