ΑΘΗΝΑ
10:11
|
08.08.2022
Κουρδικές δυνάμεις έχουν πάρει τον έλεγχο ορισμένων πετρελαιοπηγών στο βόρειο Κιρκούκ, ανέφερε η κρατική εταιρεία North Oil του Ιράκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δυνάμεις της περιφερειακής κουρδικής κυβέρνησης έχουν πάρει τον έλεγχο ορισμένων πετρελαιοπηγών στο βόρειο Κιρκούκ, ανέφερε η κρατική εταιρεία North Oil του Ιράκ σε δήλωση το Σάββατο, αλλά η κουρδική κυβέρνηση αρνείται κάτι τέτοιο, αναφέρει το Reuters.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι οι δυνάμεις έφτασαν με μια τεχνική ομάδα από την κουρδική περιοχή και κατέλαβαν ορισμένες από τις πετρελαιοπηγές στο κοίτασμα πετρελαίου Bai Hassan, το οποίο ελέγχεται από την North Oil Company.

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει πότε έφτασαν οι δυνάμεις και αν ήταν ακόμα εκεί.

Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν διέψευσε σε δήλωση στον επίσημο ιστότοπό της “όλους τους ισχυρισμούς και τις φήμες που υποστηρίζουν ότι η περιφερειακή κυβέρνηση είχε καταλάβει και πήρε υπό τον έλεγχό της πετρελαιοπηγές στο Μπάι Χασάν … με την υποστήριξη μιας ένοπλης δύναμης”.

Πρόσθεσε, «Ο δημόσιος πλούτος ανήκει σε όλους τους Ιρακινούς σύμφωνα με το σύνταγμα του Ιράκ και όχι σε μία εταιρεία… Αν (η North Oil Company) ήθελε να λύσει προβλήματα, θα ‘πρεπε να υπάρξει νομοθεσία για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με βάση το σύνταγμα».

Είπε επίσης ότι τέτοιες κατηγορίες αποσκοπούσαν στη δημιουργία χάους.

Οι ιρακινές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου του Κιρκούκ από τους Κούρδους το 2017 μετά από δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων.

Η Βαγδάτη απάντησε στο δημοψήφισμα, στο οποίο οι Κούρδοι ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτησίας, απομακρύνοντας τους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά από εδάφη που διεκδικούν τόσο η Βαγδάτη όσο και οι Κούρδοι, συμπεριλαμβανομένης της πετρελαϊκής πόλης Κιρκούκ.

Τα κοιτάσματα πετρελαίου του Κιρκούκ βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Κούρδων από το 2014, όταν ο ιρακινός στρατός κατέρρευσε αντιμέτωπος με το Ισλαμικό Κράτος. Η κίνηση των Κούρδων εμπόδισε τους μαχητές να καταλάβουν τα κοιτάσματα πετρελαίου της περιοχής.

Πηγή: Middle East Monitor

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα