ΑΘΗΝΑ
21:27
|
16.04.2024
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να αφαιρέσουν πέντε ανενεργές εξτρεμιστικές ομάδες από τον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να αφαιρέσουν πέντε εξτρεμιστικές ομάδες, οι οποίες πιστεύεται ότι έχουν σταματήσει τη δράση τους, από τον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που κάποτε αποτελούσαν σημαντικές απειλές, σκοτώνοντας εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ανθρώπους σε Ασία, Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Αν και οι ομάδες είναι ανενεργές, η απόφαση είναι πολιτικά ευαίσθητη για την κυβέρνηση Μπάιντεν και τις χώρες στις οποίες λειτουργούσαν οι οργανώσεις και θα μπορούσε να προκαλέσει κριτική από τα θύματα και τις οικογένειές τους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις απώλειες αγαπημένων προσώπων.

Οι οργανώσεις περιλαμβάνουν τη βασκική αυτονομιστική ομάδα ETA, την ιαπωνική λατρεία Aum Shinrikyo, τη ριζοσπαστική εβραϊκή ομάδα Kahane Kach και δύο ισλαμικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη και την Αίγυπτο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημέρωσε το Κογκρέσο την Παρασκευή για τις κινήσεις, οι οποίες έρχονται ταυτόχρονα με μια ολοένα και πιο διχαστική αλλά άσχετη συζήτηση στην Ουάσιγκτον και αλλού σχετικά με το εάν η παραστρατιωτική Επαναστατική Φρουρά του Ιράν πρέπει ή μπορεί να αφαιρεθεί νόμιμα από τη λίστα των ΗΠΑ ως μέρος των προσπαθειών να διασώσει την μαραζόμενη πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Αυτός ο χαρακτηρισμός, ο οποίος επιβλήθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ, δεν αναφέρθηκε στις κοινοποιήσεις της Παρασκευής.

Σε ξεχωριστές ανακοινώσεις προς τους νομοθέτες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι χαρακτηρισμοί τρομοκρατίας για τις πέντε ομάδες θα αφαιρεθούν επισήμως όταν οι αποφάσεις δημοσιευθούν στο Ομοσπονδιακό Μητρώο, το οποίο αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Αντίγραφα των ειδοποιήσεων, οι οποίες υπογράφηκαν όλες από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την Τετάρτη, ελήφθησαν από το Associated Press.

Ο γενικός λόγος για τις αφαιρέσεις είναι πανομοιότυπος σε κάθε μία από τις περιπτώσεις: Ο Μπλίνκεν ισχυρίζεται ότι βασίστηκαν σε διοικητική αναθεώρηση των ονομασιών, η οποία σύμφωνα με το νόμο απαιτείται κάθε πέντε χρόνια.

Οι αναθεωρήσεις λαμβάνουν υπόψη εάν οι καθορισμένες ομάδες εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται, εάν έχουν διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες τα προηγούμενα πέντε χρόνια και εάν η αφαίρεση ή η διατήρηση της λίστας θα ήταν προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το νόμο που δημιούργησε τη λίστα, ο υπουργός Εξωτερικών μπορεί να αφαιρέσει ομάδες που θεωρεί ότι δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια.

«Με βάση μια ανασκόπηση του Διοικητικού Μητρώου που συγκεντρώθηκε για αυτό το θέμα και σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γραμματέα Οικονομικών, προσδιορίζω ότι οι συνθήκες που αποτέλεσαν τη βάση για τον χαρακτηρισμό … έχουν αλλάξει με τέτοιο τρόπο ώστε να δικαιολογείται ανάκληση του χαρακτηρισμού», έγραψε ο Μπλίνκεν σε κάθε ανακοίνωση.

Η αφαίρεση των ομάδων από τη λίστα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την άρση μιας σειράς κυρώσεων που συνεπάγονταν οι ονομασίες. Αυτά περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, καθώς και απαγόρευση σε οποιονδήποτε Αμερικανό παρέχει στις ομάδες ή στα μέλη τους οποιαδήποτε υλική υποστήριξη. Στο παρελθόν, η παροχή υλικής υποστήριξης είχε οριστεί ευρέως ώστε να περιλαμβάνει χρηματική βοήθεια ή βοήθεια σε είδος, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και ιατρική περίθαλψη.

Όλες εκτός από μία από τις πέντε ομάδες χαρακτηρίστηκαν για πρώτη φορά ξένη τρομοκρατική οργάνωση το 1997 και παρέμειναν στον κατάλογο τα τελευταία 25 χρόνια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν μόνο μετά από διαβούλευση με τους νομοθέτες πριν από αρκετούς μήνες σχετικά με το εάν θα πρέπει να προχωρήσουν οι τελευταίες πενταετείς αναθεωρήσεις. Μέχρι τώρα, μόνο 15 ομάδες έχουν αφαιρεθεί από τη λίστα.

Οι συγκεκριμένοι λόγοι για καθεμία από τις αφαιρέσεις περιλαμβάνονται μόνο σε διαβαθμισμένες ενότητες που συνόδευαν τις γνωστοποιήσεις, οι οποίες δεν ταξινομούνται από μόνες τους. Αυτές οι ενότητες φέρουν την ένδειξη “SECRET/NOFORN”, πράγμα που σημαίνει ότι το περιεχόμενό τους μπορεί να κοινοποιηθεί μόνο μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ με τις κατάλληλες πιστοποιήσεις και όχι με ξένες κυβερνήσεις.

Οι ομάδες που θα αφαιρεθούν είναι:

—Aum Shinrikyo (AUM), η ιαπωνική λατρεία της «Υπέρτατης Αλήθειας» που πραγματοποίησε τη θανατηφόρα επίθεση με αέριο σαρίν στο μετρό του Τόκιο το 1995 που σκότωσε 13 ανθρώπους και αρρώστησε εκατοντάδες άλλους. Η ομάδα θεωρείται σε μεγάλο βαθμό αποδιοργανωμένη μετά τις εκτελέσεις των κορυφαίων κλιμακίων της, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη Σόκο Ασαχάρα, το 2018. Χαρακτηρίστηκε ξένη τρομοκρατική οργάνωση το 1997.

— Basque Fatherland and Liberty, ή ETA, που διεξήγαγε μια αυτονομιστική εκστρατεία βομβαρδισμών και δολοφονιών στη βόρεια Ισπανία και αλλού για δεκαετίες που σκότωσαν περισσότερους από 800 ανθρώπους και τραυμάτισαν χιλιάδες άλλους, έως ότου κήρυξε κατάπαυση του πυρός το 2010 και διαλύθηκε μετά τις συλλήψεις και δίκες των τελευταίων ηγετών της το 2018. Χαρακτηρίστηκε ξένη τρομοκρατική οργάνωση το 1997.

—Kahane Chai, ή Kach. Η ριζοσπαστική ορθόδοξη εβραϊκή ομάδα ιδρύθηκε από τον υπερεθνικιστή Ισραηλινό Ραβίνο Meir Kahane το 1971. Ηγήθηκε της ομάδας μέχρι τη δολοφονία του το 1990. Μέλη της ομάδας έχουν σκοτώσει, επιτεθεί ή με άλλο τρόπο απειλήσει ή παρενοχλήσει Άραβες, Παλαιστίνιους και ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά η οργάνωση είναι αδρανής από το 2005. Η ομάδα ορίστηκε για πρώτη φορά το 1997.

—Το Συμβούλιο Μουτζαχεντίν Σούρα στα Περιβάλλοντα της Ιερουσαλήμ, μια ομάδα-ομπρέλα πολλών τζιχαντιστικών οργανώσεων με έδρα τη Γάζα που έχει αναλάβει την ευθύνη για πολυάριθμες επιθέσεις με ρουκέτες και άλλες επιθέσεις στο Ισραήλ από την ίδρυσή του το 2012. Το συμβούλιο ορίστηκε για πρώτη φορά το 2014.

—Gama’a al-Islamiyya, ή Ισλαμική Ομάδα—IG, ένα αιγυπτιακό σουνιτικό ισλαμιστικό κίνημα που πολέμησε για να ανατρέψει την κυβέρνηση της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Διεξήγαγε εκατοντάδες θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας καθώς και τουριστών. Η ομάδα ορίστηκε για πρώτη φορά το 1997.

Πηγή: Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα