ΑΘΗΝΑ
09:31
|
20.04.2024
Άλμα των κερδών της κατά 82% για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλμα των κερδών της κατά 82% για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, ανακοίνωσε σήμερα η Saudi Aramco, ενισχυμένη από την παγκόσμια άνοδο των τιμών του πετρελαίου που την έχει καταστήσει την πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο.

Η ανακοίνωση έρχεται να συνεχίσει μια σειρά από θετικές οικονομικές ειδήσεις για τη Σαουδική Αραβία, όπου ο ραγδαία αναπτυσσόμενος πετρελαϊκός τομέας τροφοδοτεί τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας.

Τα καθαρά έσοδα της Aramco ύψους 39,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυξήθηκαν από 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021, «κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών του αργού πετρελαίου, του όγκου πωλήσεων και των βελτιωμένων περιθωρίων κέρδους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν τέσσερις ημέρες αφότου η Aramco εκθρόνισε την Apple από την θέση της πρώτης πιο πολύτιμης εταιρείας στον κόσμο, με μετοχές αξίας 2,42 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι 2,37 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Apple.

Όμως η εταιρεία, το «κόσμημα του στέμματος» του βασιλείου, όπως είθισται να αποκαλείται, και κύρια πηγή των κυβερνητικών εσόδων, έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις ασφαλείας από τον πόλεμο που διεξάγει ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό την Σαουδική Αραβία κατά των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, που έχουν επανειλημμένα στοχεύσει το βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων εγκαταστάσεων της Aramco.

Προς το παρόν, η δίμηνη εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο γενικά τηρείται, αλλά κανείς δεν ξεχνάει ότι το 2019 οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον δύο εγκαταστάσεων της Aramco στην ανατολική Σαουδική Αραβία διέκοψαν προσωρινά τη μισή παραγωγή αργού του βασιλείου. Ακόμα και τον περασμένο Μάρτιο, μια επίθεση των Χούθι στις εγκαταστάσεις της, σε μεγάλο βαθμό κρατικής εταιρείας, προκάλεσε «προσωρινή» πτώση της παραγωγής.

Παρόλα αυτά η εταιρεία αισιοδοξεί πως η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι μια μεγάλη ευκαιρία. «Στο πλαίσιο της αυξημένης αστάθειας στις παγκόσμιες αγορές, παραμένουμε επικεντρωμένοι στο να βοηθήσουμε στην κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης για ενέργεια που είναι αξιόπιστη, προσιτή και ολοένα πιο βιώσιμη», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Αμίν Νάσερ.

Στις αρχές Μαΐου, η Σαουδική Αραβία ανέφερε τον ταχύτερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξής της μέσα σε μια δεκαετία, καθώς ο αναπτυσσόμενος πετρελαϊκός τομέας τροφοδότησε άνοδο 9,6% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021.Το ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,6% το 2022, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Απρίλιο.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο αντιστάθηκε στο αίτημα των ΗΠΑ για αύξηση της παραγωγής, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσουν τις τιμές που έχουν εκτοξευθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τόνισαν τη δέσμευσή τους στη πετρελαϊκή συμμαχία ΟΠΕΚ+, της οποίας ηγούνται το Ριάντ και η Μόσχα, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη ανεξαρτησία του Ριάντ και του Άμπου Ντάμπι από τον μακροχρόνιο σύμμαχο Ουάσινγκτον.

Τον Φεβρουάριο, το βασίλειο μετέφερε το 4% των μετοχών της Aramco, αξίας 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας — μια κίνηση που οι αναλυτές θεώρησαν ως πιθανό προοίμιο για το περαιτέρω άνοιγμα του πετρελαϊκού γίγαντα.

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα