Σε πολιτικές έχουν μετατραπεί οι διαδηλώσεις που εξαπλώνονται σε όλο το Ιράν για την περικοπή των κρατικών επιδοτήσεων στα τρόφιμα, με συνθήματα που καλούν τους κορυφαίους ηγέτες να παραιτηθούν, σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Reuters.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν σε ορισμένες πόλεις την περασμένη εβδομάδα, και πυροδοτήθηκαν από την απόφαση της κυβέρνησης για περικοπή των επιδοτήσεων που προκάλεσε αυξήσεις των τιμών στο Ιράν έως και 300% για μια ποικιλία βασικών προϊόντων με βάση το αλεύρι.
Η κυβέρνηση αύξησε επίσης τις τιμές ορισμένων βασικών αγαθών, όπως το μαγειρικό λάδι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στο Ιράν, όπου σχεδόν το ήμισυ των 85 εκατομμυρίων του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Τώρα οι διαδηλωτές έχουν διευρύνει τα αιτήματά τους, ζητώντας περισσότερη πολιτική ελευθερία, τέλος στην Ισλαμική Δημοκρατία και την πτώση των ηγετών της, σύμφωνα με μάρτυρες και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο έδειχναν διαδηλωτές να καίνε εικόνες της ανώτατης αρχής του Ιράν, του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και ζητούσαν την επιστροφή του Ρεζά Παχλαβί, του εξόριστου γιου του ανατρεπόμενου Σάχη του Ιράν.
Πλάνα στο Twitter έδειξαν διαμαρτυρίες σε δεκάδες επαρχίες όπως το Αρνταμπίλ, το Κουζεστάν, το Λορεστάν και το Ραζαβί Κορασάν. Ορισμένα κρατικά μέσα ενημέρωσης, εν τω μεταξύ, ανέφεραν ότι η ηρεμία έχει αποκατασταθεί στη χώρα.
Ωστόσο, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής σε τουλάχιστον 40 πόλεις και κωμοπόλεις σε όλο το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Κουτσάν κοντά στα σύνορα με το Τουρκμενιστάν, στη βόρεια πόλη Ραστ και στη δυτική πόλη Χαμεντάν, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την αυθεντικότητα των αναρτήσεων και των βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA μετέδωσε την Παρασκευή ότι ορισμένα καταστήματα «πυρπολήθηκαν σε ορισμένες πόλεις», με αποτέλεσμα η αστυνομία να συλλάβει πολλούς «προβοκάτορες».
Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ILNA το Σάββατο, επικαλούμενο νομοθέτη, ανέφερε ότι ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στο Ντεζφούλ, μια πόλη στη νοτιοδυτική επαρχία Κουζεστάν που παράγει πετρέλαιο. Ωστόσο, βίντεο στο Twitter δείχνουν ότι τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Κάτοικοι της πρωτεύουσας, με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters την Κυριακή, ανέφεραν έντονη παρουσία δυνάμεων ασφαλείας σε ολόκληρη την Τεχεράνη.
Το παγκόσμιο παρατηρητήριο διαδικτύου NetBlocks ανέφερε το Σάββατο μια διακοπή διάρκειας ωρών στο Ιράν εν μέσω διαδηλώσεων, μια πιθανή κίνηση των αρχών να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να επικοινωνούν μεταξύ τους και να μοιράζονται βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η τελευταία αναταραχή προσθέτει στην αυξανόμενη πίεση στους ηγεμόνες του Ιράν, οι οποίοι αγωνίζονται να διατηρήσουν την κατεστραμένη οικονομία υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ, που επιβλήθηκαν εκ νέου από το 2018, όταν η Ουάσιγκτον αποσύρθηκε απο την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις. Οι συνομιλίες για την αναβίωση του συμφώνου έχουν σταματήσει από τον Μάρτιο.
Φοβούμενη μια αναζωπύρωση των διαδηλώσεων τα τελευταία χρόνια που φαινόταν να ρίχνουν φως στην ευπάθεια του κατεστημένου στη λαϊκή οργή για την οικονομία, η κυβέρνηση περιέγραψε την απόφασή της ως «δίκαιη ανακατανομή» των επιδοτήσεων σε άτομα με χαμηλότερο εισόδημα.
Το 2019, αυτό που ξεκίνησε ως διάσπαρτες διαμαρτυρίες για μια αιφνιδιαστική αύξηση των τιμών των καυσίμων, γρήγορα εξαπλώθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους ηγεμόνες του Ιράν, πυροδοτώντας την πιο αιματηρή καταστολή στην 40χρονη ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ο αναφερόμενος αριθμός θανάτων το 2019 ποικίλλει μεταξύ ενός απολογισμού του Reuters που κάνει λόγο για 1.500 νεκρούς και ενός αριθμού της Διεθνούς Αμνηστίας για άνω των 300. Και οι δύο έχουν απορριφθεί από τις ιρανικές αρχές.
Πηγή: Middle East Monitor