ΑΘΗΝΑ
16:17
|
20.04.2024
Λευκός φοιτητής ουρεί επιδεικτικά στα βιβλία και το λάπτοπ μαύρου συμφοιτητή στο πανεπιστήμιο Στέλενμπος προκαλώντας κατακραυγή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ρατσισμός στη νοτιοαφρικανική κοινωνία 30 χρόνια μετά το τέλος του Απαρτχάιντ όχι μόνον δεν αποτελεί παρελθόν αλλά συνεχίζει να διαποτίζει τμήματα της κοινωνίας της χώρας μεταξύ άλλων και λόγω εμβάθυνσης των μεγάλων ανισοτήτων ανάμεσα στην μειοψηφία των λευκών Αφρικάνερς και των μαύρων Νοτιοαφρικανών.

Το φαινόμενο του ρατσισμού επανέφερε στο επίκεντρο του δημόσιου λόγου στη χώρα ένα βίντεο που δείχνει έναν λευκό πρωτοετή φοιτητή να ουρεί στα βιβλία και τον υπολογιστή ενός μαύρου συμφοιτητή του στο φημισμένο πανεπιστήμιο Στελενμπος.

Όπως έγινε γνωστό από ανακοίνωση του Κογκρέσου Νοτιοαφρικανών Φοιτητών, το θύμα κοιμόταν όταν «άκουσε θόρυβο στο δωμάτιό του». Ξύπνησε και είδε τον λευκό συμφοιτητή του να ουρεί στο γραφείο, στα βιβλία και στο λάπτοπ του και όταν τον ρώτησε τι έκανε «του απάντησε ότι έτσι κάνουν στους μαύρους».

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των φοιτητών –η πλειονότητα των οποίων είναι λευκοί– τόνισαν ότι το επεισόδιο είναι αντιπροσωπευτικό «της οδύνης που επιβάλουμε στις μειονότητες, στη συγκεκριμένη περίπτωση στους μαύρους φοιτητές».

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν στο πανεπιστήμιο σήμερα, με τη συμμετοχή φοιτητών όλων των κοινοτήτων.

Οι διαστάσεις που πήρε το απαράδεκτο επεισόδιο οδήγησαν άμεσα στην αποβολή του πρωτοετούς φοιτητή, που ονομάζεται Θέουνς Ντου Τόιτ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα