ΑΘΗΝΑ
05:33
|
04.07.2022
H πρώτη μεγάλη εθνικοποίηση που πραγματοποιείται στη Ρωσία, από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault παρέδωσε τα περιουσιακά της στοιχεία στη ρωσική κυβέρνηση, ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές, σήμερα Δευτέρα, σηματοδοτώντας την πρώτη μεγάλη εθνικοποίηση που πραγματοποιείται στη Ρωσία, από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία.

Η Renault είχε υπό τον έλεγχό της, από το 2008, το 68% της AvtoVAZ, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στη χώρα, αλλά βρισκόταν υπό πίεση να αποσυρθεί από τη χώρα μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δεν κοινοποιήθηκαν οικονομικές λεπτομέρειες σχετικά με τη μεταβίβαση, αλλά ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντένις Μαντούροφ είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι η Renault σχεδίαζε να πουλήσει τα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία έναντι ενός «συμβολικού ποσού».

«Υπογράφηκαν συμφωνίες για τη μεταβίβαση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου Renault στη Ρωσική Ομοσπονδία και στην κυβέρνηση της Μόσχας», ανέφερε, λακωνικά, σε δήλωσή του στο Telegram, το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Renault θα διατηρήσει εξαετές δικαίωμα εξαγοράς του μεριδίου της AvtoVAZ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης το εργοστάσιο της Renault στη Μόσχα, Avtoframos, το οποίο κατασκευάζει μοντέλα Renault και Nissan.

«Σήμερα, λάβαμε μια δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση και κάνουμε μια υπεύθυνη επιλογή απέναντι στους 45.000 εργαζομένους μας στη Ρωσία, διατηρώντας παράλληλα τις επιδόσεις του Ομίλου και την ικανότητά μας να επιστρέψουμε στη χώρα στο μέλλον, σε ένα διαφορετικό πλαίσιο», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Renault Λούκα ντε Μέο.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε ότι η παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων στο εργοστάσιο της Renault θα ξαναρχίσει με την επωνυμία Moskvich της σοβιετικής εποχής. «Το 2022 θα ανοίξουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία της Μόσκοβιτς», πρόσθεσε.

Πηγή: AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δεν θα είναι σαν τον Ψυχρό Πόλεμο, θα είναι σαν τον Α’ Παγκόσμιο…

Στην Ελβετία αύριο ο Δένδιας

ΗΠΑ: Παρακολουθούμε στενά την Κίνα στο θέμα της Ταϊβάν

Ελλάδα: Aπό τις χειρότερες χώρες ακόμη και για να γεμίζεις το ρεζερβουάρ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα