ΑΘΗΝΑ
06:27
|
25.04.2024
Ενισχύονται οι ανησυχίες στην αγορά που ήδη πλήττεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τον δείκτη αναφοράς να αυξάνεται έως και 5,9% στο Σικάγο, ξεπερνώντας τα 1.237 δολάρια ο τόνος, ρεκόρ για τους τελευταίους δύο μήνες, η τιμή του σιταριού εκτινάσσεται στις διεθνείς αγορές μετά την απαγόρευση της εξαγωγής των βασικών δημητριακών από την Ινδία.

Η απαγόρευση των εξαγωγών, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, έρχεται μετά από ένα κύμα καύσωνα που έπληξε τις καλλιέργειες σιταριού της χώρας, ανεβάζοντας τις εγχώριες τιμές σε ιστορικό υψηλό.

Το κόστος των προϊόντων που σχετίζονται με το αλεύρι, από το ψωμί έως τα ζυμαρικά που αποτελούν βασικά είδη διατροφής,  έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι τιμές του σιταριού εκτινάχθηκαν στα ύψη στις παγκόσμιες αγορές βασικών προϊόντων.

Η κυβέρνηση της Ινδίας είπε ότι θα συνεχίσει να επιτρέπει εξαγωγές που υποστηρίζονται από πιστωτικές επιστολές που έχουν ήδη εκδοθεί και σε χώρες που ζητούν προμήθειες «για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε επισιτιστική ασφάλεια».

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι η απαγόρευση δεν είναι μόνιμη και θα μπορούσε να αναθεωρηθεί, ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο, η απόφαση έχει επικριθεί από τους υπουργούς Γεωργίας της Ομάδας G7 που συνέρχονται στη Γερμανία. «Εάν όλοι αρχίσουν να επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές ή να κλείνουν τις αγορές, αυτό θα επιδεινώσει την κρίση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ.

Αν και η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο, δεν ήταν στο παρελθόν σημαντικός εξαγωγέας καθώς το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς της πωλείται στις εγχώριες αγορές.

Όμως οι εξαγωγές σιταριού της Ουκρανίας μειώθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή. Και με τις ξηρασίες και τις πλημμύρες να απειλούν τις καλλιέργειες σε άλλους μεγάλους παραγωγούς, οι έμποροι ανέμεναν προμήθειες από την Ινδία για να καλύψουν μέρος του ελλείμματος.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Το σινικό κίνημα των κακοντυμένων εργαζομένων

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα