ΑΘΗΝΑ
03:47
|
20.04.2024
Πλατιά η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος αντί για καθρεπτάκια, τον υποδέχθηκε με γραβάτα γεμάτη ελληνικές σημαίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν έχει απόψε μετά τις 22.30 (ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο για δεύτερη φορά από τον Ιανουάριο του 2020 και συναντά τον Αμερικανό Πρόεδρο μετά την έγκριση της νέας ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις, την εμβάθυνση της εμπλοκής του ρόλου της Ελλάδας στους αμερικανικούς σχεδιασμούς απέναντι στη Ρωσία και στο φόντο των σημαντικών ενεργειακών ανταγωνισμών με αφορμή την επιλογή της ΕΕ να συρρικνώσει την εξάρτηση από την Ρωσία και να αυξήσει τις πηγές του ενεργειακού ανεφοδιασμού της με πρώτη επιλογή το αμερικανικό ακριβότερο LNG.

Πέρα από τις (ετεροβαρείς προς όφελος των ΗΠΑ) διμερείς σχέσεις στην ατζέντα της συνάντησης θα τεθούν ενεργειακά ζητήματα καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει προτιμητέος κόμβος μεταφοράς αερίου και ΑΠΕ από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου East Med, σε βάρος του οποίου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκφράσει την αντίθεσή του υπέρ των συμφερόντων και των επιδιώξεων της Τουρκίας στις αρχές Ιανουαρίου.

Ένα από τα ζητήματα που αναμένεται να τεθούν από την μεριά του πρωθυπουργού αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στο φόντο του παζαριού της Τουρκίας με την κυβέρνηση Μπάιντεν για την εξασφάλιση της πώλησης δεκάδων σύγχρονων F16 στην Τουρκία σε μία περίδο κατά την οποία η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Τ. Ερντογάν κλιμακώνει τις απειλές και τις προκλητικές παραβιάσεις του ελληνικού ενάεριου χώρου. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται κατά πληροφορίες να εκφράσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην παραγωγή των μαχητικών F35.

Σύμβουλοι του πρωθυπουργού προσπαθούν να ενισχύσουν την εμφάνιση του Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον υποστηρίζοντας πως θα συνομιλήσει με τους Αμερικανούς ιθύνοντες «ως πρωθυπουργός μιας χώρας με αυτοπεποίθηση που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας, και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Ο ίδιος ο Μητσοτάκης συναντώντας στις 10.40 τον Πρόεδρο Μπάιντεν είπε πως ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για να γιορτάσουν τα 201 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Τόνισε πως η επίσκεψή του είναι ευκαιρία να επιβεβαιώσουν τις άριστες διμερείς σχέσεις σε άμυνα, επενδύσεις, εμπόριο προσθέτοντας πως η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στην οικονομική κρίση έχοντας πλέον μία ακμάζουσα οικονομία.

Ο Μπάιντεν και η γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες

Ο Μπάιντεν από την πλευρά του αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις αμφοτέρων πλευρών παρατηρώντας πως βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος στη συνέχεια αντί για «καθρεπτάκια» συνέχισε την προσπάθεια καθησυχασμού της Αθήνας με ανέξοδα μέσα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η γαλανόλευκη γραβάτα που φορούσε και η οποία ήταν γεμάτη ελληνικές σημαίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα