ΑΘΗΝΑ
06:42
|
20.04.2024
Το ισχυρό ρούβλι «δεν είναι σημάδι δύναμης» απαραίτητα, λένε Γερμανοί οικονομικοί αναλυτές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ένας Ρώσος για 145 ρούβλια έπαιρνε κάτι περισσότερο από ένα ευρώ. Σήμερα δίνει μόνο 65 ρούβλια. «Γιατί;» αναρωτιέται το γερμανικό δίκτυο της Ντόιτσε Βέλλε θεωρώντας την εξέλιξη οξύμωρη λόγω των ασφυκτικών δυτικών κυρώσεων στην ρωσική οικονομία.

Το φαινόμενο έχει εξήγηση. Όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές στο γερμανικό δίκτυο, όπως ο Μόριτς Κράμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας LBBW, το ισχυρό ρούβλι «δεν είναι σημάδι δύναμης». Ο Κράμερ αν και αναγνωρίζει ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος έναντι δολαρίου και ευρώ «όχι μόνο έφτασε τα επίπεδα προ του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά είναι τόσο υψηλή, όσο ήταν το 2017»…

Το γερμανικό δίκτυο επισημαίνει ότι για τους κατοίκους της Ρωσίας, που είναι «η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο από πλευράς έκτασης» δεν υπάρχουν άλλα πλεονεκτήματα. Γιατί μετά την κατάρρευση του νομίσματός τους οι τιμές στα εισαγόμενα αγαθά, όπως το τυρί ή το αλκοόλ από τη Δύση, προσαρμόστηκαν στην υψηλή συναλλαγματική ισοτιμία.

Για παράδειγμα, ένα μπουκάλι σαμπάνιας αξίας 2.900 ρουβλιών με τη νέα τιμή έγινε 4.900 ρούβλια. Αλλά αυτές οι τιμές δεν αναπροσαρμόστηκαν στο ισχυρό ρούβλι. Το αποτέλεσμα;

H σαμπάνια, που κόστιζε 34 ευρώ πριν τον πόλεμο, τώρα την αγοράζει κανείς πάνω από 75 ευρώ.  Και δεν είναι μόνο τα προϊόντα πολυτελείας που έχουν γίνει πιο ακριβά.

Υποστηρίζει πως σήμερα πολλοί Ρώσοι διαμαρτύρονται για την εκτίναξη της ακρίβειας των τροφίμων στα ύψη. Αναφέρει ότι υπάρχουν ορισμένα αγαθά που σε σχέση με την τιμή που είχαν τον περασμένο Γενάρη, έφθασαν να κοστίζουν 50% με 70% ακριβότερα. Αναφέρει ενδεικτικά την αύξηση της τιμής του λάχανου κατά 60%, των καρότων κατά 61%, της ζάχαρης κατά 50%.

Η μοσχοβίτικη εφημερίδα «Moskowski Komsomolez» ζήτησε πρόσφατα να διατεθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μπορούν οι άποροι να αγοράζουν τρόφιμα από την τοπική παραγωγή.
«Τέτοιου είδους βοήθεια υπάρχει ακόμη και στην Αμερική» ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Υπό αυτήν την έννοια, τονίζουν οι αναλυτές, ένα ισχυρό ρούβλι δεν είναι χρήσιμο για πολλούς καταναλωτές. Τουλάχιστον βοηθά τη ρωσική ηγεσία να διατηρεί τον πληθωρισμό μέσα σε όρια, ώστε τα αγαθά να μην γίνονται ακόμη πιο ακριβά.

«Εάν το ρούβλι δεν ήταν τόσο ισχυρό, ο πληθωρισμός δεν θα ήταν 20% αλλά 30% με 40%» υποστηρίζει ο Ρώσος οικονομολόγος Σεργκέι Σουβέροφ, στην διαδικτυακή εφημερίδα Meduza.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η τρέχουσα πορεία δεν αντικατοπτρίζει «την οικονομία της αγοράς» και πως το ρούβλι ενισχύεται «τεχνητά» με μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και των συναλλαγματικών περιορισμών από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Επίσης η μαζική αύξηση επιτοκίων βοήθησε πολύ στην ενίσχυση του εθνικού νομίσματος, γι αυτό πολλοί πολίτες επένδυσαν τις αποταμιεύσεις τους σε ρούβλια και όχι σε ξένα νομίσματα.

Για την ώρα το βασικό επιτόκιο είναι στο 14%.

Τέλος Φεβρουαρίου η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο δραστικά κατά 10,5% φτάνοντας στο 20%.

Από τότε πολλές τράπεζες προσφέρουν ετήσια επιτόκια γύρω στο 10% για επενδύσεις σε ρούβλια, ενώ για ευρώ και δολάρια οι αποδόσεις είναι ελάχιστες. 

Όμως οι θεματοφύλακες του ρωσικού νομίσματος κρατούν σφιχτά τα «ηνία».  «Σε περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις και σε άλλες ρωσικές τράπεζες, αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει τις εξαγωγές και να βλάψει μαζικά το νόμισμα» πιστεύει ο Σουβέροφ. 

Αλλά και ο επικεφαλής οικονομολόγος Μόριτς Κράμερ από την LBBW στη Στουτγάρδη βλέπει ότι «όσο η Ρωσία εξάγει, το ρούβλι θα παραμένει ισχυρό». Μόνο ένα πλήρες εμπάργκο θα μπορούσε να το «γονατίσει».

Ωστόσο, από τα μέσα Απριλίου τα πετρελαιοφόρα, «τα περισσότερα υπό ελληνική σημαία» παραλαμβάνουν ποσότητες-ρεκόρ αργού πετρελαίου στα ρωσικά λιμάνια.   

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα