ΑΘΗΝΑ
02:50
|
25.04.2024
Αναφέρθηκε στην κατοχή της βόρειας Κύπρου χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, εμφανίζοντας την Ελλάδα ανοικτή σε διάλογο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο βήμα του Κογκρέσου ανέβηκε λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρώντας να προβάλλει την Ελλάδα ως τον πιο «πιστό, σταθερό και αξιόπιστο» σύμμαχο των ΗΠΑ στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου σε πιθανή αντίστιξη με τον επίσης στενό σύμμαχο των ΗΠΑ, Τουρκία, τα αέναα παζάρια της οποίας, οδηγούν συνήθως, παρά τις δυσκολίες, σε μεγιστοποίηση του γεωπολιτικού εκτοπίσματός της σε βάρος γειτονικών χωρών (Ελλάδα, Κύπρος, Ιράκ, Συρία, κ.α.).

«Πάντα όταν έρχομαι στην Ουάσιγκτον αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου. Όλα είναι οικεία και νιώθω σαν να περπατώ στον Παρθενώνα, πριν ο Λόρδος Έλγιν μετέβη εκεί για τα δικά του καλλιτεχνικά χόμπι…» είπε ο Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του που είχε συνολικά διάρκεια 45 λεπτά.

Και συνέχισε:

Έχω έρθει εδώ όχι για έπαινο για τους προγόνους μας αλλά για να γιορτάσω ένα θαύμα. Εκείνο που ενώνει τους Αμερικανούς και τους Έλληνες με ένα θαυμαστό τρόπο: Τη Δημοκρατία.

«Καμία κοινωνία πριν τους Έλληνες δεν τόλμησε να πιστέψει ότι η τάξη και η ελευθερία δεν είναι συμβατές» ανέφερε προσθέτοντας πως οι «προπάτορες των ΗΠΑ σμίλεψαν το δικό τους σύνταγμα» με πρότυπο την Αθηναϊκή Δημοκρατία.

«Η γέννηση της δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα δημιούργησε έκρηξη δημιουργικού πνεύματος, του δράματος και της δημοκρατίας» ανέφερε για να πάει στη συνέχεια στην ελληνική επανάσταση του 1821. «Στην Ελλάδα ποτέ δεν σταματήσαμε να υπερασπιζόμαστε τα ιδεώδη σε χαλεπούς καιρούς…Εάν αντικαταστήσουμε την Ελλάδα με την λέξη Ουκρανία θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα» πρόσθεσε ο Μητσοτάκης.

Αιχμές κατά Πούτιν χωρίς άμεση αναφορά στην…Τουρκία

«Είμαστε αταλάντευτα υπέρ της Ουκρανίας και κατά του κυρίου Πούτιν… Δεν θα επιτύχει. Δεν πρέπει να επιτύχει. Όχι μόνο επ’ ωφελεία της Ουκρανίας αλλά γιατί οι πράξεις επιθετικότητας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την κοινότητα των δημοκρατικών χωρών» είπε ο πρωθυπουργός για να θυμίσει στη συνέχεια την ανοικτή πληγή της Κύπρου κάνοντας λόγο για εισβολή και διχοτόμηση χωρίς να την προσδιορίσει ως τουρκική. Είπε επί λέξει:

«Σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μια ανοιχτή πληγή που έχει προκαλέσει στον Ελληνισμό έναν ατελείωτο πόνο. Αναφέρομαι στην εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κανείς ποτέ δεν θα δεχτεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Σε επόμενο σημείο ανέφερε πως η Ελλάδα «πάντα αναζητούσε την ειρήνη και τείνει χείρα φιλίας στους γείτονές μας» τονίζοντας πως ως πλαίσιο για την επίλυση διαφορών υπάρχει «μόνον το διεθνές δίκαιο και οι άγραφες αρχές στις σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς δεν θα δεχθούμε καμία πράξη επιθετικότητας που θα θίγει την δική μας κυριαρχία, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και τις υπερπτήσεις λέγοντας πως θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα».

Το τελευταίο σημείο που χρειαζόμαστε είναι άλλη μία πηγή αστάθειας στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ και σας ζητώ να το λάβετε υπόψει όταν παίρνετε αποφάσεις εξοπλισμών για την Ανατολική Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ έχουν ζωτικά συμφέροντα σε αυτή την μεριά του κόσμου. Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουν εκεί…

«Κοιτάμε την τραγωδία της Ουκρανίας, η Μαριούπολη ήταν η πόλη που ιδρύθηκε από την Αγία Αικατερίνη για να φιλοξενήσει τους Έλληνες που διώχθηκαν από τους Οθωμανούς. Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του ρωσικού λαού, έχουμε κοινή ιστορία και δόγμα, αλλά δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα για τον αγώνα ενός λαού που θυμίζει τον δικό μας, τόσο έντονα. Εμείς γνωρίζουμε τι σημαίνει να πρέπει να συμφιλιωθείς με την εισβολή, να καταφύγεις στα όπλα για να υπερασπίσεις την ελευθερία σου, κατανοούμε τη σπουδαιότητα των φίλων, την ισχύ των συμμάχων, για την άμυνα των αξιών μας. Χωρίς συμμάχους δεν θα μπορούσαμε να κερδίσουμε την ανεξαρτησία, και για αυτό αναγνωρίζουμε τη σημασία να είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μετά την ομιλία του ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, ενώ πριν την ομιλία του στο κογκρέσο, που είναι ιστορικά η πρώτη ενός Έλληνα πρωθυπουργού, συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

«Είναι τιμή μου να μιλήσω στον οίκο της Δημοκρατίας του αμερικανικού λαού» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντώντας την Πελόζι πριν εισέλθει στην κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων του κογκρέσου.

Συνέχισε αναφέροντας πως είναι τιμή του να είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο. «Καταδείξατε την κοινή πορεία μας. Η Δημοκρατία άλλωστε γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα. Οι δικοί μας προπάτορες εμπνεύστηκαν από την δική σας ανεξαρτησία. Πολεμήσαμε μαζί κατά την διάρκεια δυο παγκοσμίων Πολέμων. Οι σχέσεις μας είναι στο καλύτερό τους σημείο. Είναι τιμή μου να μιλήσω στον οίκο της Δημοκρατίας του αμερικανικού λαού» ανέφερε.

«Είναι μεγάλη μου τιμή να καλωσορίζω τον πρωθυπουργό στο Καπιτώλιο η Ελλάδα έχει υπάρξει η πηγή των δημοκρατικών αρχών από την αρχαιότητα. Ήταν η πηγή εμπνεύσεως για τους προπάτορές μας και μετά εμείς αποτελέσαμε πηγή έμπνευσης για εκείνους. Θα γιορτάσουμε διπλά φέτος. Ο πρόεδρος χθες καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο σε μια τελετή που υποδεχόμαστε ένα φίλο. Με αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδος γιατί έχει βοηθήσει σημαντικά τους Ουκρανούς πρόσφυγες και έχει ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και του κορωνοϊού. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα, αλλά θέλουμε να πούμε ότι είμαστε με τους Έλληνες και με χαρά καλωσορίζουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό», τόνισε η Νάνσι Πελόζι λίγο πριν οδηγήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στο χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντησή τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα